Gjenbruk av briller med Vision For All

Hvert år reiser flere optikere sammen med den veldedige organisasjonen Vision For All. Dette er første gang John deltar på reisen. Målet er å tilby gratis synsundersøkelse, briller og solbriller til noen av de fattigste i verden. I oktober hadde Brilleland brilleinnsamling i alle sine butikker, og nå får brillene nytt liv i et nytt land.

På vei mot den fattigste delen av landsbygda utenfor Lima aner John hva som venter dem. Klimaet er tørt, det er støvete og store ørkenområder. Fattigdommen er stor. Husene ser ut som de mest provisoriske løsninger, infrastrukturen er ikke-eksisterende, menneskene er svært fattige og boforholdene kummerlige. Men det er noe annet som gjør enda større inntrykk på John og reisefølget. Blide, smilende mennesker. Barn og voksne som står langs veien for å ønske dem velkommen.

Synsundersøkelser på landsbygda

I provisoriske undersøkelsesrom setter de opp utstyret. I tillegg til alle brillene og solbrillene, har teamet med seg en bærbar autorefraktor og prøveglass. Samtidig som optikere og assistenter gjør seg klare danner det seg lange køer utenfor. Hver eneste dag venter nye barn, foreldre og gamle tålmodig, ofte i timevis, til det er deres tur til å få gjennomført en synstest hos John eller en av de andre optikerne i følget. For mange av de oppmøtte er dette første gang de får øynene undersøkt. Mange av de eldre har levd et helt liv uten briller – selv om behovet har vært sterkt til stedet.

Når syn endrer liv

Skjebnene er mange, og selv om et stort antall pasienter undersøkes hver dag er det noen historier som biter seg fast. Mange har solskader på øynene etter mange år under sterk sol uten solbeskyttelse for øynene. De mange solbrillene optikerne har tatt med seg kommer godt med.

En mann i 30-årene hadde levd et isolert liv hjemme hos sin mor. På grunn av synet hadde han ikke gått på skole. Han var så svaksynt at han heller ikke hadde fått seg jobb slik at han kunne tjene penger til livets opphold. Etter endt synstest, og briller med rett styrke ble utdelt, så han normalt for første gang i hele sitt liv. Nå vil han være i stand til å jobbe! Mannen fikk tilbud om en ekstra brille i tillegg, men da takket han først nei. Hans ønske var at andre skulle få muligheten til å se like godt som ham. En mann som hadde så lite, og som allikevel ønsket mer for noen andre.

Synstest for synstestens skyld, eller?

Etter 10 tette arbeidsdager, med nærmere 30 synsundersøkelser hver dag per optiker, er oppholdet over. Om kontrasten føltes stor da reisefølget først ankom Peru, er kontrasten enda sterkere når de lander på Gardermoen. 

John forteller at inntrykkene man møter på en slik reise tar tid å bearbeide etter hjemkomsten. Noe av det viktigste Vision For All bidrar med på disse turene er ikke selve synstesten, brillene og solbrillene. Det viktigste er hva brilleinnsamlingen, undersøkelsene og utdelingen av synshelpemidler til slutt kan føre til: Når barn får lesebriller for å kunne gå på skolen og skape seg en fremtid, når voksne får en mulighet til å arbeide takket være et godt syn. Når livene til barn og voksne endres til det positive fordi synet gir dem et bedre utgangspunkt. Å kunne bidra til dette er rørende stort for optikeren fra Stovner.

Finn din nærmeste Brilleland-butikk