Konsentrasjonsvansker? Det kan skyldes synet ditt!

Du sitter på lesesalen og gjør alt du kan for å konsentrere deg. Du leser samme setning om og om igjen – uten å få med deg innholdet. Du kjenner deg tung i hodet og øynene, og kanskje tenker du «er dette normalt?»

Og ja, det er det. En eksamensperiode krever mye av deg, og spesielt av øynene dine. I likhet med andre muskler kan også øyet bli overbelastet: Når du leser til eksamen bytter du gjerne på å se på nært holdt på nettbrett, PC, bøker og mobil. Dette er en tung øvelse for øynene, og kan føre til plager som såre og trøtte øyne samt hodepine og nakkeplager – noe som naturlig nok går ut over konsentrasjonen.

- Synet er i endring hele livet og særlig i studietiden. Det skyldes nettopp mye lesing og arbeid på skjerm, forteller optiker Aurora M. W.Taksdal hos Brilleland Drammen, og fortsetter:

- Selv om du ikke tidligere har brukt briller må du kanskje begynne med det i studietiden.

Ved disse symptomene kan det være lurt med en tur til optikeren:

  • Hodepine
  • Stiv nakke
  • Mysing
  • Konsentrasjonsvansker
  • Øynene «sklir» ut til siden
  • Vanskelig å fokusere
  • Tørre øyne

Øynemusklene er konstruert for å se på avstand, og ikke tilpasset for å jobbe på nært over lang tid. Det siste året har vært preget av at de fleste forelesninger skjer digitalt over skjerm, noe som har ført til ekstreme mengder skjermbruk for studenter. Dette kan påvirke synet og konsentrasjonen. I mange tilfeller kan en liten, enkel synskorrigering være nok til å få en bedre studiehverdag.

Kontakt din nærmeste Brilleland-butikk for råd og veiledning. 

Gode råd for et godt syn i studietiden

Hver vår møter Aurora mange studenter som opplever synsirritasjoner og konsentrasjonsproblemer under forberedelsene til eksamen. I tillegg til å gå til optiker for å sjekke synet ditt, er det flere ting du kan gjøre for å unngå disse plagene. Visste du for eksempel at sittestillingen din påvirker hvor godt øynene dine fungerer?  

- Har du hodet på skakke og lener det på armen din når du leser, krever det mer av øynene dine, og du blir raskere sliten og mindre konsentrert, forteller Aurora.

- I stedet bør du sitte rett i ryggen, og plassere nettbrettet eller boken langt nede på bordkanten, slik at blikket ditt hviler rett over det du skal lese.

Et annet tips for optimal konsentrasjon, er å la lampelys komme fra sidene og ikke ovenfra – da unngår du gjenskinn i boken eller på skjerm.

Bedre konsentrasjon med riktige briller

Føler du deg mye plaget med slitne øyne og hodepine, kan det være lurt å ta en synstest. Ofte kan en brille eller kontaktlinse hjelpe, og du trenger ikke å ha mye styrke i glassene før en brille vil hjelpe øynene dine med å slappe av.  

Aurora trekker frem briller med livsstilsglass som en god løsning. Et livsstilsglass vil avlaste øynene dine når du ser på nært hold, og dermed redusere risikoen for såre og trøtte øyne. Det samme gjelder for hodepine, nakkeplager og den negative effekten kunstig blått lys har på nattesøvnen.

- Denne type brilleglass passer både til deg som aldri har brukt briller før, og til deg som allerede er brillebruker, men som har behov for et glass som er mer tilpasset den travle og krevende hverdagen som student, forteller Aurora.

Er du bekymrer for at en brille vil hemme studiehverdagen din, og at alt på lang avstand vil oppleves tåkete, forklarer Aurora at du kan ta det helt med ro:

- Med en brille med livsstilglass ser du like bra når du ser i bøkene, på skjermen og leser notater, som når du løfter blikket og ser utover i lesesalen.

Brilleland har flere rabatter for studenter. Blant annet er studentrabatt på synstest, i tillegg til en egen pakke på livsstilsglass. Ta turen innom din nærmeste Brilleland-butikk.

Studentpris på synstest

Kun550,00

Ta vare på øyehelsen din

La lesingen bli enklere, konsentrasjonen bedre og hodepinen borte.

Bestill time

Finn din nærmeste butikk her

Studier og syn

Briller til studiene?

Ikke la synet hindre prestasjonene i studietiden! Se et utvalg av våre spennende briller her, og kjøp briller i din nærmeste Brilleland-butikk

Briller