Tenk deg at du er blind og ikke har sett på mange år, men så får du hjelp til å finne briller som gjør at du får synet tilbake. Det har Brilleland-optiker Gunnar Lindgren vært vitne til mange ganger.

Gunnar startet den norske avdelingen av den internasjonale humanitære organisasjonen Vision For All i Norge 2003. De jobber med å samle inn og dele ut brukte briller og gi synshjelp til noen av de fattigste delene av verden.

De siste årene har Brilleland, sammen med Interoptik, vært hovedsponsor for Vision For All.

– Vi ser det gjør en enorm forskjell. Folk går fra å være invalide hjemmesittere til å komme seg ut i virkeligheten igjen, forteller Gunnar.

A1_01628 1080x1350.jpg

Samler inn briller i Norge

Bortgjemte og glemte briller støver ned i alt fra hittegodsavdelinger, lager og ikke minst i mange norske hjem. Briller som eierne enten har vokst fra eller ikke ser verdien av lenger.   

– Det er ikke alle som vet at det er mulig å donere en brille, sier Gunnar.

De gjemte og glemte glassene har faktisk en enorm verdi for andre. Sammen med lokale optikere og frivillige jobber VFA med å samle inn briller som sorteres, plukkes ut og pakkes ned. Så begynner reisen.

Har du noen briller til overs? Les mer om hvordan du kan donere her.

Sterke inntrykk

Fire ganger i året reiser VFA til Sør-Amerika med hundrevis av briller i kofferten. Der møter de flere unge nærsynte, men majoriteten med synsplager er eldre. Gunnar husker spesielt en gammel mann han hjalp for mange år siden. 

– Han hadde hatt en operasjon for grå stær flere år tidligere, men ikke fått behandling eller briller etter operasjonen og hadde en usedvanlig høy styrke på rundt pluss ti.

Mannen så ingenting, men etter en synstest klarte Gunnar å finne frem en brille med tykke glass som passet.

– Og da han fikk den brillen på seg ...

Gunnar blir stille. Det er vanskelig å finne ord som beskriver øyeblikket.

– Vel, det var rørende. Ansiktet hans ... Han ble også veldig rørt.

Gunnar forklarer at mange vet ikke hvorfor de ser dårlig og har gått rundt med synsvanskene i flere år. Flere tror at de må leve med plagene resten av livet.

A1_01646 1080x1350.jpgHar med seg flere tusen briller i bagasjen

Når VFA reiser, har de med seg mellom syv og ti kofferter gjennom innsjekkingen på Gardermoen flyplass. I hver koffert er det 400 briller som skal fraktes over Atlanteren av Gunnar og andre frivillige i organisasjonen.

– De fleste av oss er optikere, assistenter og folk fra brillebransjen, sier han.

Reisen har gått til ulike steder som Guatemala, Ecuador og Amazonas, men oftest til Peru. Det var der alt startet med den svenske optikeren John Godoy. Han så hvilket behov det var for briller i de fattige delene av det søramerikanske landet og begynte å ta med seg brukte briller i bagasjen. I dag har VFA vokst til en stor frivillig organisasjon, og arbeidet John startet blir videreført av ildsjeler som Gunnar. 

Lang reise for å dele ut brillene

Peru er et land med en voldsom historie og sterke kontraster. Klasseskillene er like store som avstandene i dette utstrakte landet. Den lange kysten grenser til både ørken og jungel, og bak ruver alltid Andesfjellene. Gunnar og VFA drar stadig til nye og avsidesliggende byer og landsbyer, og på den skranglete bussturen fra hotellet får Gunnar se alle sidene av landet. 

Turen fra Norge tar gjerne femten timer med fly, tre timer i toll og deretter enda noen timer med reise før de ankommer destinasjonen. 

Bare å sjekke inn brillene er en prosess som stadig blir vanskeligere, forklarer Gunnar. Ting må planlegges og avtales godt på forhånd, ambassaden må varsles om at de kommer, og flere dokumenter må klargjøres.

– Vi må vise at brillene vi tar med skal bli i landet. At det er donasjon og ikke har noen verdi.

Etter flere timer gjennom toll med dokumentsjekk, signaturer og fingeravtrykk på papirer, kommer den endelige bekreftelsen på at de kan reise videre.

– Det er da vi kjenner at vi er trøtte og slitne etter reisen.

A1_01683 1080x1350.jpg

Blir tatt imot med jubel

Når de endelig er fremme rigges det opp en stasjon for synsprøver, venteområder og et sted hvor de deler ut briller. Alt som skal til for å ta imot spente folk som har ventet på dem i lang tid.

– Vi blir tatt veldig positivt imot, gjerne med applaus. Det er nesten så man blir flau av og til, innrømmer Gunnar og smiler.

Det er likevel historier som den gamle mannen som fikk synet tilbake som gjør den lange reisen og alt arbeidet verdt det. Gunnar forteller at det føles godt å bruke faget sitt og gi tilbake. Dessverre er det noen øyesykdommer som han og de andre ikke kan reversere, hvor det ikke er mer hjelp å gi annet enn å bringe et endelig svar på diagnosen. Men de fleste han møter på som er autorisert blind kan han gi en ny mulighet og livet tilbake.

– Og det bare en brille som skal til.

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Dette er Vision For All

Vision For All (VFA) er en humanitær, uavhengig organisasjon hvor frivillige og optikere foretar synsprøver og deler ut briller til fattige. Etter å ha samlet inn briller i Norge, reiser organisasjonen til land hvor det er et stort behov for synshjelp og hvor optikere ikke er allment tilgjengelig.

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time