Svaksynte Kashafali er landslagsutøver i sprint, regjerende paralympisk mester, verdensmester og europamester på 100 meter. - Han er et stort forbilde gjennom sine sportslige prestasjoner og frivillighetsverv. Sammen ønsker vi å sette økt fokus på øyehelse og samfunnsengasjement, sier markedsdirektør i Brilleland Kathrine Ayling.

Livet med Stargardts

Kashafali kom til Norge som kvoteflyktning fra Kongo i 2003, bare ni år gammel. Han er født med Stargardts, en sjelden netthinnesykdom som fører til gradvis tap av sentralsynet. Synet blir stadig dårligere og i dag har han ca. cirka 2% skarpsyn. Han sammenlikner det med å se gjennom et sugerør, og det finnes ingen behandling for sykdommen.

På sin reise har han likevel valgt å ikke tenke på sine begrensninger, men å ta ut potensialet sitt gjennom utallige timer investert på friidrettsbanen. Som han selv sa i takketalen etter å ha blitt kåret til «Årets Mannlige Parautøver» på idrettsgallaen i 2020: -Det verste er ikke å bli født svaksynt eller blind, men å bli født uten visjoner.

Frivillighet, samfunnsengasjement og medmenneske

Kashafali fant tilhørighet og mestringsfølelse på friidrettsbanen. Etter en vanskelig start har han blitt god på å håndtere motgang og søke muligheter. 18 år etter at han kom til Norge har han rukket å bli verdensmester, europamester, tatt Paralympics-gull på 100 meter med ny verdensrekord og er tidenes raskeste paralympiske sprinter noensinne uavhengig av funksjonsnedsettelse. Men minst like viktig er det at han er et engasjert forbilde og medmenneske utenfor banen med frivillighetsverv, som foredragsholder og som ambassadør for Stiftelsen VI.

- Jeg er utrolig stolt og takknemlig for at Brilleland vil være på lag med meg. At de gir meg muligheten til å satse på min idrett fullt ut samtidig som vi deler flere viktige målsetninger, på og utenfor idrettsbanen, og har et fokus på øyehelse passer meg perfekt. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd og gleder meg stort til å realisere potensialet som ligger i samarbeidet, sier Kashafali.

Sammen om økt fokus på øyehelse

Salum ønsker å dele sin erfaring og kunnskap med å finne en drivkraft og en drøm å jage, uansett forutsetninger. – Brilleland har et stort fokus på øyehelse sier Ayling, før hun legger til: - Våre verdier samsvarer godt med hva Salum står for som person og idrettsmann. Sammen kan vi minne alle på, med eller uten synsnedsettelser, om viktigheten av å ta vare på synet sitt og ikke ta det for gitt.

Salum vender tilbake til Fana Stadion

Hjemkomsten

For Salum er det alltid godt å komme hjem til Bergen hvor det hele startet og løpe foran familie, venner og det flotte friidrettsmiljøet.

Ringen er sluttet
Salum som holder troféet

Fearnleys olympiske ærespris

Salum Kashafali fikk Fearnleys ærespris etter at han vant paralympisk gull i Tokyo.

Fearnleys ærespris
Salum på  Fana Stadion under Trond Mohn Games

Salums budskap om øyehelse

Salum Ageze Kashafali, (28) har vært gjennom en reise få andre har. Som 23-åring mistet han brått synet, men det ingen kunne ta fra ham var visjonene for fremtiden .

Livet ble snudd på hodet da synet sviktet

Finn din Brilleland-butikk

Bilde av dame som tar en synstest

Synstest

KR740,00

En synstest hos Brilleland tar ca. 30 minutter

Les mer om synstesten her