Solbrilleglass i flere farger

Brilleland har et stort utvalg brilleglass i ulike farger, alt fra rød-rosa nyanser til gulbrune toner. Når brilleglassene skal få farge, legges et lag av den ønskede fargen utenpå glassene. Glassansvarlig i Brilleland, Karl Fredrik Hildrum, forteller at fargene gir forskjellig effekt.

– Farger brytes ulikt. Når lyset treffer et materiale, for eksempel en glassprisme, så oppstår det flere farger, som en regnbue, sier han.

Lyset inneholder alle bølgelengder, og akkurat som med prismen, skjer det samme når de ulike bølgelengdene i lyset treffer øyet. For å kunne se skarpt må man redusere ytterpunktene og få mindre spredning av lyset, og det er her ulike farger på solbrilleglass kommer inn.

– Ved å filtrere bort ytterkantene av lysspekteret oppleves dermed økt kontrast og skarphet, sier Karl Fredrik.

La oss forklare litt nærmere.

Fargenes effekt i solbrilleglasset

Kontrastsyn er øyets evne til å skille detaljer med forskjellig mørkhetsgrad. Størst kontrast oppstår med sort mot hvit eller hvit mot sort, mens dårligst kontrast oppstår når det er lysegrå mot hvitt, eller mørkegrå mot sort.

– Kontrastglass går over mot de gulbrune og oransje tonene, og her fjernes mye av det blå lyset, som igjen gir økt kontrast, forteller Karl Fredrik.

Når man setter farge på brilleglass handler det om hvor mye av hver bølgelengde man skal ta bort. Tar man bort like mye av alle så ender man med grå glass. Her fjernes ikke noe, det er som om «man skrur av lyset».

– Glass som er mer rødlige og rosa øker kontrastene og forbedrer dybdeoppfattelse. Det er ganske stor enighet i bransjen om at disse glassene er bedre å se detaljer med i hastighet, for eksempel når man sykler eller kjører bil, forteller Karl Fredrik.

Fargeskalaen er stor og mulighetene mange. Blant annet kan man velge for eksempel brune glass som går i retning av det rødlige, og da vet man at effekten er mer kontrast. Ved bilkjøring i skiftende lysforhold, for eksempel gjennom en skog, er det viktig med godt kontrastsyn, og da er kontrastfremmende farger bra. Om du kjører gjennom en tunnel kan du kanskje beholde en brille med brunt glass, mens et grått glass blir for mørkt og burde tas av.

– Svakt gule glass kan være kontrastfremmende på bilkjøring i skumring, men man skal være forsiktig med å ha for mye gulfarge i glassene. Det kan nemlig påvirke hvordan du oppfatter for eksempel lyssignaler siden gult fjerner det blå lyset. Helt gule glass er derimot gode til for eksempel gaming, sier Karl Fredrik.

Hvis du står på ski i en skibakke vil du ha to forskjellige behov om det er strålende sol eller overskyet og såkalt flatt lys.

– Når det er sol kan du ha en grå eller grønn farge på brillen, men med en gang det blir overskyet og flatt lys er det mer blått lys som treffer øyet. Da ser man skarpere med en farge på glasset som fjerner blått lys, for eksempel guloransje, sier Karl Fredrik.

Du kan med andre ord ikke få alt i hverken en brille eller en solbrille, og for et mest mulig optimalt og komfortabelt syn kan det være lurt med flere par briller.

Les mer: Brilleabonnement

Mørkere glass – bedre beskyttelse?

Det er viktig å beskytte øynene mot UV-stråling, men det er ikke fargene på glassene som beskytter mot UV.

– Du kan ha et glass med veldig lys farge som beskytter akkurat like mye mot UV-stråler som et veldig mørkt glass. Det som stopper UV-strålene er et UV-filter som man legger inn i glassene, forteller Karl Fredrik og legger til:

– Om du har en veldig mørk farge på solbrillene så kan pupillene bli større. Hvis du ikke har UV-beskyttelse i glasset så kan faktisk øynene bli utsatt for mer stråling enn uten briller. Du åpner på en måte vinduet.

Det er også mulig å få graderte glass. Det vil si at den øverste delen av brillen er mørkere enn den nederste.

– Disse brillene er gode til for eksempel bybruk. De er ikke for mørke, og setter du deg ned for å lese en meny eller se på telefonen, så ser du bra gjennom det lysere feltet i brillen, forklarer Karl Fredrik.

Er du mye på sjøen om sommeren eller liker å gå lange skiturer på fjellet om vinteren, anbefaler Brilleland polariserte glass.

– Polarisering demper refleksjonen fra sjø og vann, og beskytter øynene og gjør det mer behagelig. Det finnes ulik grad av polarisering. En brille med høy polarisering vil fungere bra på sjøen, men harmoniserer kanskje ikke like bra med telefonen, sier Karl Fredrik.

I tillegg til å legge på farge og optimalisere dine solbriller, er det også mulig å få solbriller med styrke. Ta turen innom din nærmeste Brilleland-butikk for råd og veiledning om ditt syn.

Les mer om: Solbriller med styrke

 

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Bytterett på solbriller

Solbriller på nett

Nå kan du også kjøpe solbriller i nettbutikken

Solbriller
Brilleabonnement mann

Solbriller med brilleabonnement?

Nå kan du leie solbriller og briller hos Brilleland! Med brilleabonnementet Briller Alt Inkludert får du dekket alle brillebehovene dine - fra kun 150,- per måned. Du får både synstester, endring av styrke i brilleglassene ved behov, og mange andre fordeler inkludert i prisen.

Les mer om brilleabonnement
Baby jente holder solbriller til barn

Solbriller til barna?

Dette må du sjekke før du kjøper solbriller til barnet ditt

Alt om solbriller til barn

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time