Alt du må vite 

Mange glemmer at vi utsettes for UV-lys også når det er overskyet eller når vi sitter i skyggen. For barn kan dette i verste fall føre til øyeproblemer senere i livet. Det forteller Karin Lund, optiker og fagsjef i Brilleland.

- Dette skyldes at øyelinsen i barns øyne blokkerer ut mindre UV-lys enn linsen i voksnes øyne. Når barnet ditt er ute vil dermed en større mengde av UV-lyset nå netthinnen.

UV-lys øker risikoen for flere aldersrelaterte øyeproblemer, som grå stær og forkalkning på netthinnen (AMD) – en sykdom som svekker skarpsynet. Studier viser at 25-50 % av vår totale UV-eksponering skjer før vi har fylt 18 år.

På samme måte som huden blir solbrent, blir også øyet brent når det blir eksponert for sterk sol. Denne tilstanden kalles snøblindhet og kan ramme både voksne og barn.

Er de CE-merket?

Det første du bør gjøre når du skal kjøpe solbriller til barn er å sjekke om solbrillene er CE-merket. Da vet du at de oppfyller EUs krav til effektiv beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler.

- I Europa skal alle solbriller oppfylle disse kravene, og de skal være CE-merket. Det eksisterer imidlertid falsk CE-merking på solbriller, spesielt i utlandet. Jeg anbefaler derfor at du alltid kjøper solbriller av en seriøs forhandler, slik at du kan være sikker på at glassene har full beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, forteller Karin.

I tillegg til CE-merking, klassifiseres solbriller i filterkategorier etter hvor mye lys de slipper igjennom. Kategori 0 gir minst beskyttelse, mens kategori 4 gir mest beskyttelse. Til barn anbefaler Karin en solbrille med kategori 3.

Solbriller med styrke til barn

Bruker barnet ditt briller? Da bør barnet ha en solbrille med styrke. Det finnes ulike glass til ulike behov. Vi hjelper deg med å finne det beste alternativet for barnet ditt slik at barnet både ser bra og er godt beskyttet mot det skadelige UV-lyset.

Velg briller med tett passform

Når du skal kjøpe solbriller til barnet ditt, er det viktig å velge en brille med tett passform. Brillene skal være store nok til å dekke både selve øyet og området rundt godt. Da beskytter den mot lys som kommer ovenfra og fra siden, i tillegg til den sarte huden rundt øyet.

Sjekk også at solbrillen sitter godt på hodet, både på nesen og bak ørene, og at den er laget i et fleksibelt materiale som tåler lek og moro uten å gå i stykker. Til de aller minste kan det være lurt å gå for en solbrille med strikk rundt hodet, slik at de ikke faller av. Har barnet solbrille fra før, men mangler strikk? Strikk som kan festes til barnets solbrille finner du i din nærmeste Brilleland-butikk.

Hos Brilleland finner du et stort utvalg solbriller for barn, fra kjente merkevarer som Ray-Ban, Play! og Polaroid. Kjøp solbriller til barn i nettbutikken her eller besøk din nærmeste Brilleland-butikk.

Dette må du sjekke:

  • Er solbrillen CE-merket?
  • Har solbrillen filterkategori 2 eller 3?
  • Sitter solbrillen slik at den beskytter mot lys som kommer ovenfra og fra siden?
  • Sitter solbrillen godt på hodet?
Baby jente holder solbriller til barn

Kjøp solbriller på nett

Se utvalget vårt til barn.

Til nettbutikken

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Bestill synstest til barnet ditt

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll

Bestill time