Merke
Merke
Øyekatarr, eller konjunktivitt som det heter på fagspråket, er en betennelse i bindehinnen - et tynt lag som dekker den hvite delen av øyet. Når dette laget blir smittet, resulterer det i at ett eller begge øyne blir irritert - og dermed har du fått øyekatarr.
Symptomene på konjunktivitt kan variere basert på årsaken til at du ble smittet. Rosa, blodskutte eller hovne øyne er vanlige symptomer. Andre tegn kan være kløe, en brennende følelse i øyet eller klissete øyevipper, spesielt når du våkner om morgenen. Mild til moderat øyekatarr, forårsaket av bakterier eller virus, kan ha følgende symptomer:
Vi vet at øyebetennelse er forårsaket av at øyet eksponeres for bakterier eller virus, men det kan også være andre faktorer som bidrar til at tilstanden oppstår. I tillegg til infeksjon fra bakterier, virus eller andre organismer, kan øyekatarr, også kjent som konjunktivitt, skyldes allergi.
Allergisk konjunktivitt: Allergisk øyekatarr kan ramme dem som er utsatt for sesongmessige allergier. En allergiker som kommer i kontakt med for eksempel pollen, støvpartikler og lignende, kan oppleve at det utløses en allergisk reaksjon som igjen kan forårsake øyekatarr.
Giant papillær konjunktivitt: Kan oppstå når man bruker kontaktlinser og dermed utsetter øyets overflate for et unaturlig materiale. Lengre perioder med kontaktlinser kan forårsake irritasjon. Hvis kontaktlinsene ikke rengjøres ordentlig eller byttes like ofte som de bør, kan du ende opp med øyekatarr på grunn av oppbygging av bakterier.
Bakteriell konjunktivitt: Stafylokokk- eller streptokokkbakterier kan infisere både luftveiene og overflaten av øynene. Disse bakteriene smitter ved fysisk kontakt med andre. Bruk av gammel øyesminke kan også være en årsak til denne typen øyekatarr. Det samme gjelder øyesminke som er brukt av flere personer. Bakteriell øyekatarr kan først forårsake rødhet i øyet, ledsaget av en klebrig og gul pussdannelse.
Viral konjunktivitt: Som navnet også antyder, kan denne typen øyekatarr oppstå på grunn av virus, som er vanlig ved forkjølelse og influensa. Når luftveiene blir utsatt for en virusinfeksjon, kan viruset også ramme andre områder i kroppen - inkludert øynene. Vanligvis varer denne typer øyekatarr mellom to og tre uker. Øyet kan oppleves vannaktig og rødt. Du kan også oppleve tåkesyn eller følelsen av blending.
Symptomene på øyekatarr kan heldigvis forsvinne av seg selv etter noen uker, og behandling er ikke alltid nødvendig. Som nevnt kan øyekatarr skyldes bakterier eller virus. Dette avgjør hvordan øyekatarren skal behandles.
Dersom øyekatarren skyldes virus, vil det ikke hjelpe med antibiotikakur. Behandling av øyekatarr som er forårsaket av virus innebærer vanligvis bruk av øyedråper og/eller smertestillende midler, sammen med kalde kompresser og regelmessig rengjøring av øyelokkene. Øyekatarren vil heldigvis forsvinne når kroppen har bekjempet bakteriene.
Antibiotikadråper kan være nyttige ved øyekatarr som skyldes bakterier. En slik antibiotikakur varer en til to uker etter avtale med lege.
For alvorlige tilfeller, eller når hornhinnen påvirkes, kan steroiddråper gis som behandling. Husk at om du først rammes av øyekatarr, bør du ikke bruke kontaktlinser før øyet et helt frisk igjen. Selv om du kanskje foretrekker kontaktlinser er det alltid smart å ha et par briller tilgjengelig.
Om øyekatarren vedvarer, er smertefull, gjentagende og fører til synsforstyrrelser, bør lege alltid kontaktes. Det samme gjelder dersom øyet er ekstra rødt og hovent. Dette gjelder både spedbarn, barn og voksne.
Øyekatarr er veldig smittsomt og kan spres via fysisk kontakt med andre personer og infiserte gjenstander som for eksempel leker, putevar og håndklær. Det kan i tillegg smitte gjennom dråpesmitte fra hoste eller nysing. Grundig og hyppig håndvask er viktig for å unngå smitte. Du bør også unngå å dele putevar og håndklær med andre. Det er lett å smitte de man bor sammen med og renhold og avstand er viktig - også her. Dette er selvfølgelig ikke enkelt, særlig om man har små barn.
Har barnet ditt øyekatarr, kan det være lurt å holde barnet hjemme inntil pussdannelsen avtar, særlig når det gjelder barnehagebarn som lett smitter hverandre gjennom lek, men også større barn da øyekatarr både kan være smittsomt og plagsomt.
Synet ditt er en av dine viktigste sanser. 80 % av alle våre sanseinntrykk får vi gjennom synet. Derfor er det viktig at du tar godt vare på det og sjekker synet jevnlig med en synstest hos optiker.
Bestill timeNoen øyesykdommer gir ikke symptomer før etter lang tid. Rutinekontrollene kan avdekke forandringer og mulige øyesykdommer, slik at du kan få hjelp og behandling på et tidlig stadium.
Dette er de vanligste øyesykdommene