– Fargelinser er som vanlige kontaktlinser, men med et annet formål: At de er kosmetiske i stedet for styrkekorrigerende. Men det betyr ikke at vi skal stille lavere krav til dem, sier Jantien Bergman. Hun er optiker og fagsjef i Brilleland.

Fargelinser er ofte tykkere og puster derfor ikke like godt som vanlige linser, oksygenmangel er en av hovedårsakene til komplikasjoner med slike linser, forteller hun. Du bør altså være forsiktig. Her er hennes tips.

Linsene må passe til øyene dine

– Det finnes forskjellige størrelser, krumninger og materialer. Hos en optiker blir det tatt hensyn til øyets helse, størrelse og behov når du får tilpasset kontaktlinser. Derfor er det alltid lurt å få tilpassete kontaktlinser, selv om de brukes en sjelden gang, sier Jantien.

Hos Brilleland får du kjøpt dagslinser i forskjellige farger, i avstandsstyrker fra -8,50 til +6,00 (uten skjeve hornhinner). Linsene er bestillingsvarer. Fordi linsene er laget i tynne materialer, vil den opprinnelige øyefargen slippe gjennom. Effekten er derfor størst hvis du har lyse øyne og bruker en linse som gjør dem mørkere.

BL_fargelinser-3-web.jpg

Fargelinser er ikke til hverdagsbruk

– Jeg testet fargelinser i studietiden for moroskyld, men man må være klar over at man får litt dårligere syn av fargelinser, forteller Jantien. Årsaken til det er at en farget linse slipper mindre lys gjennom.

– Jeg vil for eksempel ikke anbefale å kjøre bil om natten med fargelinser på, sier hun.

Viktig med opplæring

Alle som bruker kontaktlinser anbefales å gå til årlig sjekk hos optikeren sin. Når man får tilpasset linser hos optiker første gang, får man også opplæring i riktig bruk.

– Da lærer du hvordan du får linsene ordentlig av og på, hva du skal gjøre når kontaktlinsen sitter feil vei, når du skal ta linser av eller ikke bør bruke kontaktlinser, forklarer Jantien.

Du må aldri sove med linser. Får du de ikke ut, er det viktig å oppsøke hjelp. Ved opplæring får man også viktig informasjon om hygiene. Man skal aldri bruke vann fra springen på kontaktlinsene sine.

BL_fargelinser-8-web.jpg

Disse linsene fraråder hun å teste

Men hva med de grønne, røde, lilla og hvite? Søker du på nett, vil du raskt se at det finnes et enormt utvalg av ulike farger og mønster på kontaktlinser. Men kanskje det er best å holde seg unna? Morolinser kan ende opp med å bli alt annet enn morsomme.

Linser med mønster, som ofte er populært på utkledningsfest, er som regel laget av materialer som ikke slipper gjennom nok oksygen. De blir derfor ikke solgt hos Brilleland.

– Det er ikke lett å finne ut om leverandøren, materialet og kvaliteten er etter norske standarder. Derfor fraråder vi å kjøpe linser på nettet, forteller fagsjefen i Brilleland.

At linsene er CE-sertifisert, er heller ingen garanti. De må uansett tilpasses dine øyne.

I tillegg må man aldri, aldri finne på å låne andres linser. Da kan man overføre infeksjonssykdommer som kan gjøre store skader på øyet.

Bruk linser!

Jantien understreker at hun ikke vil skremme folk fra å bruke linser.

– Kontaktlinser er veldig bra når man trenger en permanent styrkekorrigering uansett vær og tidspunkt på dagen, sier hun, og forteller at hun brenner for linser. 

Når linsene er pustende, tilpasset øye, og brukes riktig, er de i utgangspunktet helt trygge, men hvis det ikke er tilrettelagt kan det være farlig, avslutter hun.

Huskeliste for linsebrukere:

  • Ikke kjøp morolinser på nett. Bare bruk linser som er tilpasset dine øyne.
  • Få opplæring hos optiker første gang du skal prøve linser, og gå til årlig sjekk.
  • Hygiene! Rene hender. Ikke la linsene være i kontakt med springvann.
  • Aldri bruk andres linser eller lån dine bort.
  • Aldri sov med linser som ikke er tilpasset til det. Hvis du ikke får de ut, må du søke hjelp. Hvis det er i butikkens åpningstider, kan du gå til en optiker, hvis ikke bør du kontakte legevakten.
  • Husk at linser har holdbarhetsdato, og den gjelder uansett hvor mange ganger linsene er brukt. Månedslinser er egnet til bruk én måned etter åpning av den sterile pakken, og må derfor kastes selv om linsene bare er brukt én gang på én måned.

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Bestill nytilpasning av kontaktlinser

Kun kr940,00

Ta vare på øyehelsen din

Hos oss får du prøve linser inntil vi finner den linsen du liker best

Bestill time
Hvordan sette på kontaktlinser

Hvordan sette inn og ta ut kontaktlinser?

Dette er et velkjent spørsmål blant dem som er nysgjerrige på linser.

Slik bruker du linser