1. Forskere vet ikke hvorfor vi gråter

Tårer produseres for å holde overflaten av øyet vårt rent og overflaten glatt. Men det interessante er at forskere ikke kan forklare hvorfor det oppstår tårer når vi er triste, glade eller engasjerte. Opplever du derimot at øynene renner uten grunn, eller føles tørre, finnes det behandling for dette.

– Øyedråper kan hjelpe dersom du opplever tørre eller rennende øyne, men av og til kan det også være behov for rensing av øyelokkskanter eller stimulering av kjertlene som produserer olje til tårene. Hør med din lokale optiker og få dråper som passer for deg eller anbefaling om behandling som kan redusere plagene dine, sier optiker i Brilleland Simen Johansen.

øyehelse2.jpg

2. Øyet – den raskeste muskelen

Er du klar over at øyets muskler er den raskeste muskelen i kroppen? Øyets muskler kan trekke seg sammen på mindre enn ett hundredels sekund. Samtidig vil øyets linse bli stivere med alderen. Da kan det bli vanskeligere å fokusere på ting som er nær øyet. Det skjer ofte i 40-årsalderen og gjør at noen av oss må begynne med lesebriller.

– Fleksibiliteten i øyet blir rett og slett dårligere med alderen. Da får vi problemer med å se det som er nært øyet, forklarer Simen.

Mistenker du at synet ditt har endret seg? Her kan du lese om hvordan du kan ta en gratis elektronisk synstest.

3. Kan øyet bli solbrent?

UV-stråler er skadelige for øyet og kan blant annet medføre tidlig utvikling av grå stær. Derfor er det viktig å ta vare på øynene ved å bruke solbriller. Ofte husker vi solbriller om sommeren, men det er viktig å beskytte øynene hele året.

– Selv når det er overskyet og på vinteren, trenger farlige UV-stråler igjennom. Så bruk solbriller så ofte du kan slik at øynene dine er godt beskyttet, sier optiker.

øyehelse3.jpg

4. Ni av ti blinde kunne hatt syn

Rundt 80 prosent av verdens øyeproblemer kunne vært unngått eller kurert. Fattigdom og mangel på helsehjelp er ofte årsaken til at øyeplagene blir ubehandlet. Mange av disse tilfellene gjelder grå stær, en sykdom som behandles gjennom en rutinemessig operasjon. Det tar bare 15 minutter per øye, og behandlingen er smertefri.

– De første symptomene på grå stær er at synet kan oppfattes litt tåkete. Du blir plaget mer med blending ved bilkjøring på kvelden. I tillegg kan du trenge mer lys og bedre kontrast på det du skal lese. Heldigvis er det enkelt å både oppdage og behandle grå stær. Book en synstest og få øyet undersøkt hvis du har mistanke

Simen Johansen, optiker Brilleland

5. Øyet er vårt nest mest komplekse organ

Rett etter hjernen er øyet vårt mest komplekse organ. Øyet hviler aldri. Selv når vi sover fortsetter øyet å se lys. Og når vi blir født, trenger vi ikke å lære å se – øye kan dette helt fra start. Derfor er det viktig å pleie synet vårt. Spiser du sunt, tar du vare på synet innenifra. I tillegg er det lurt å ha en god rutine for hvor ofte du sjekker synet ditt, slik at eventuelle øyesykdommer kan oppdages tidlig. Da er de enklere å behandle.

– Du får jo bare ett par øyne. Og når naturen har gitt oss et så avansert og fint organ, burde vi ta godt vare på det. Vår anbefaling er derfor sjekk av synet hvert andre år som hovedregel for voksne, sier optikeren.

Forkalkning på netthinnen

Øyehelse i Brilleland

Vi har samlet litt forskjellig informasjon slik at du også kan se hvorfor det er så viktig å ta vare på øyehelsen din. Husk at du alltid kan spørre optikeren din i Brilleland!

Lær mer om øyehelse

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din