Slik vet du hva slags brilleglass du bør velge.

Ifølge Karl Fredrik Hildrum, kategorisjef i Brilleland, kan et brilleglass variere mye i pris – avhengig av materiale og behandlinger. 

- Det rimeligste og enkleste brilleglasset er enstyrkeglass uten behandling. Dette er alltid inkludert ved kjøp av innfatning hos oss. Det mest kostbare glasset i den ordinære prislisten til Brilleland er et progressivt glass til 3950,-. Ønsker, eller trenger du, et spesialtilpasset brilleglass kan dette koste mer, sier han.

Dette er et brilleglass

Et brilleglass består av et grunnglass som man sliper inn med ulik styrke/design, som man deretter legger en overflatebehandling og eventuelt farge, polarisering eller fargeskiftende effekt på. 

Det brukes fire hovedmaterialer i brilleglass, som kategoriseres etter brytningsindeks. Dette er den fysiske benevnelsen for å måle et materiale sin evne til å bryte lys, og vi deler disse inn i 1.50, 1.60, 1.67 og 1.74.

- Jo høyere brytningsindeks, desto tynnere blir glassene. Dette er viktig når du har høye styrker. En høyere indeks vil også være mer bruddsikker og filtrere bort skadelige UV-stråler, og dermed være tryggere for øynene, forteller Karl Fredrik.

Forskjellen på billig og dyrt brilleglass

Et enstyrkeglass, det vil si at det er samme styrke i hele glasset, er ofte rimeligere enn et progressivt glass, hvor det er flere styrker i glasset for å få en gradvis overgang. De rimeligste brilleglassene er laget av enkle materialer, og leveres uten overflatebehandling.

- Et enklere progressivt glass benytter gjerne eldre teknologier. Glasset tar utgangspunkt i at alle mennesker er gjennomsnittsmennesker, med moderat styrke på øynene, omtrent samme avstand mellom øynene, at innfatningen sitter omtrent likt i ansiktet og at man har de samme behovene. Velger du et mer avansert glass, får du individuell tilpassing, forteller Karl Fredrik.

Å gi brilleglassene ulike egenskaper, som antirefleks, antistatisk behandling, vannavstøtning, herding, fettavvising, evnen til å reflektere bort uønsket blått lys og skadelige UV-stråler, bidrar naturlig nok til en høyere pris.

- Derfor tar det også lengre tid å produsere et avansert glass enn et basisglass.

Riktig brilleglass til riktig synsproblem

Hva slags type brilleglass du trenger er helt avhengig av synet ditt, hvor mye styrke du trenger og livsstilen din. For å finne ut hva du og dine øyne trenger, må du ta en synstest.

Hvilke brillebrukere trenger mer kostbare glass?

- De med høye styrker, og/eller de som ønsker gode progressive- eller livsstilsglass, og/eller som har spesielle synsbehov de ønsker å få løst, forklarer Karl Fredrik.

Selv om ikke alle vil ha nytte av de beste glassene, forklarer Karl Fredrik at så godt som alle som trenger briller kan dra nytte å oppgradere kvaliteten på glassene sine.

- Rundt 70-80 % av sanseinntrykkene våre kommer fra synet, og øyet og synssansen er ekstremt avansert. I tillegg utsetter vi øynene våre for stadig mer krevende situasjoner - situasjoner som krever gode brilleglass.

Hva slags type brilleglass du trenger er helt avhengig av synet ditt, hvor mye styrke du trenger og livsstilen din.

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din