Verdens Synsdag 08. oktober

Torsdag 08. oktober ble Verdens Synsdag arrangert. Dette er et globalt arrangement som er stiftet av WHO. Verdens Synsdag retter fokus mot blindhet og synshemming. På verdensbasis har 285 millioner mennesker en synshemming, og 80 % av disse kunne vært unngått dersom man fikk riktig behandling hos en optiker eller øyelege. I forbindelse med denne dagen ønsket Brilleland å sette øyehelse på dagsordenen.

- Nøkkelen til god øyehelse ligger i jevnlige kontroller av øynene, og øyehelsen kan si mye om vår egen helse. Under en synstest vil man ikke bare kunne tilrettelegge for et optimalt syn, men også oppdage tegn til øyesykdommer eller andre sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk sier fagsjef i Brilleland, Karin Lund.

Et enormt behov

- Behovet i de områdene vi besøker er enormt, og vi er bare en dråpe i havet sier Gunnar Lindgren, styreleder i Vision for All Norge og optiker i Brilleland. Han har vært med siden oppstarten i 2003 og sett behovet på nært hold.

- Landsbyene ligger ofte geografisk vanskelig til - langt inne i Amazonas eller høyt oppe i fjellene hvor infrastrukturen er dårlig. Tilgangen på optikere og øyeleger er derfor ikke-eksisterende. Økonomiske ressurser er også en stor utfordring, og briller er ikke et gode de kan ta seg råd til. Mange er bønder eller driver med håndarbeid hvor de er avhengig av et godt syn. Brillene er derfor ikke kun en nødvendighet for å se, men for å arbeide og brødfø sin nærmeste familie. For mange barn betyr dette muligheten til å kunne lære seg å lese og skrive.Vi har møtt mennesker med minus 17 i styrke, som har blitt geleidet inn i lokalet. Du kan tenke deg hvordan et par briller vil forandre livene deres, sier Lindgren.

Hjelp oss å hjelpe!

I 2020 har ikke optikerne hatt mulighet til å reise og hjelpe til slik som tidligere, og behovet for hjelp vil dermed være enda større når prosjektreisene starter opp igjen. Derfor er det viktigere enn noengang å samle inn briller og penger, og Brilleland ønsket derfor å ha ekstra fokus på Verdens Synsdag i år. 

Vision for All hjelper til i mange land, deriblant: Kambodsja, Guatemala og Peru. De er avhengige av donasjoner og gaver for å få gjennomført reiser.  Kjetil Nygaard Engen, kjededirektør i Brilleland, er krystallklar i sin tale.

- Dette må vi gjøre noe med! I samarbeid med Vision for All ønsker vi å sette øyehelse på dagsordenen, og samtidig bidra til at mennesker uten samme forutsetninger som oss kan få et bedre syn på livet. Og vi trenger din hjelp!

  • Pengeinnsamlingen er over, men det er fortsatt mulig å ta med dine gamle briller til en av våre butikker, så sørger vi for at de får et nytt liv hos noen som virkelig trenger dem. Som en takk for hjelpen får du en verdikupong på 200 kroner som du kan bruke ved kjøp av en brille eller solbrille hos oss.

Takk for at du hjelper oss å hjelpe!

 

synstest

Bestill time til synstest

Nøkkelen til god øyehelse ligger i jevnlige kontroller av øynene

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk