Lesebriller gjør det enklere å se når du leser eller ser nærme på noe. Når du blar i en bok eller avis kan du legge merke til at bokstavene blir utydelige. Det er her lesebriller kommer inn da de kan hjelpe deg med å lese små bokstaver på en mobilskjerm eller et tall på en kvittering.

Lesebriller er briller med plusstyrker og fungerer som to forstørrelsesglass foran øynene dine. De får teksten til å virke større på nært hold og er ment som en ekstra brille i tillegg til eventuelle andre briller du har behov for. Det er også mulig å kjøpe solbriller med styrke som lar deg nyte en god bok på stranda eller på terrassen.

Sitter du mye foran skjerm? Da kan et kjøp av en databrille være det riktige for deg. Disse er laget for at du skal se godt på litt lenger avstand enn lesebriller. Fordi en dataskjerm ofte befinner seg noe lengre unna øynene dine enn bøker, aviser og lignende, kan det være lurt å ha ulike briller til de ulike situasjonene. Var du klar over at arbeidsgiveren din skal dekke en databrille for deg hvis du har behov for det? Les mer om briller på jobben.

lesebriller-3.jpg

Lesebriller – hva er de til?

Lesebriller er viktige i enkelte situasjoner; når det blir vanskelig å lese på en mobiltelefon, når du ikke kan se tallene på en kvittering eller på et produkt i matbutikken og når du ikke kan lese en bok eller blad ordentlig. Briller blir viktige når ting som er nærme ser uklare ut og du får behov for å holde ting lengre unna for å kunne fokusere på det.

I takt med at årene går blir det vanskeligere å fokusere på ting som er nærme. Etter du fyller 40 år kommer de første tegnene på nærproblemer med synet ditt – et gradvis tap av elastisitet i øyets linse. Det er derfor viktig å gå til en optiker for å måle hvilken brillestyrke du trenger for å se på kort avstand og finne ut hvilken brille som passer til dine behov.

Lurer du på hvor den nærmeste Brillland-butikken er? Her finner du din nærmeste optiker

Lesebriller finnes i tre kategorier:

  • Lesebriller med tilpassede glass: Disse brillene lages med glass etter mål og glassene sentreres i forhold til personen som skal bruke de. Styrken på glassene bestemmes ved en synsundersøkelse og tilpasses så de passer perfekt til dine behov. Her blir det også tatt hensyn til eventuelle skjeve hornhinner.
  • Standardiserte lesebriller: Disse kommer med to like glass for begge øyne og gjennomsnittlig linsesentrering. Det er derimot vanlig å ha behov for ulik styrke på hvert øye, og mange trenger korrigering for skjeve hornhinner. Over tid kan derfor bruk av standardiserte lesebriller føre til hodepine eller ubehag i øyne eller området rundt på grunn av unøyaktig styrke i glassene og feil sentrering. De anbefales heller ikke til bilkjøring. De kan derimot være fine å ha som reservebriller for alltid å ha muligheten til å se på nært hold.
  • Databriller: Disse kommer med glass som gir mulighet til å se skarpt på både kort- og mellomavstand. I takt med at langsyntheten økes kan det bli vanskeligere å lese skrift på en skjerm og i en bok med den samme styrken i glassene. Du vil trenge forskjellig brillestyrke til forskjellige arbeidsavstander og egne databriller kan bli nødvendig.

Hvordan velger du riktig?

Hvordan finner jeg den riktige modellen for meg? De beste lesebrillene må oppfylle noen spesifikke behov:

  • Fremheve ansiktet og ikke gjemme det
  • Tilpasses til ansiktets form
  • Bør ha glass i høy kvalitet

Når det kommer til valg av innfatning, gir nettbutikken til Brilleland mulighet til å sjekke ut utvalget med følgende variabler:

  • Kjønn
  • Form på innfatning
  • Farge på innfatning
  • Merke

lesebriller.jpg

Hvordan finner du de perfekte lesebrillene?

For å finne de beste lesebrillene må du bestemme deg for hvor mye kvalitet du er villig til å betale for. Du kan finne standardiserte lesebriller til så lite som en tjuekroning, men du bør ikke ta noen sjanser når det kommer til synet ditt. Hvis du bruker briller med styrke som ikke er helt riktig for deg over tid kan det faktisk gi en del plager som hodepine, tretthet og ubehag i øynene. Ved å høre på råd fra optikeren din kan du redusere problemer som uklart syn, hodepine og tretthet og dere vil også finne den lesebrillen som passer best til ansiktet og øynene dine.

Når trenger jeg å ta en synstest?

Hvis det er vanskelig å se ting på nært hold og du sliter med å lese så kan det være lurt å ta en tur innom en optiker for en synstest. Generelt anbefaler optikerne våre at du tar en synstest annethvert år, både for optimalt syn og for den generelle øyehelsen din. Hvis du mistenker endringer eller problemer med synet, anbefaler optiker at du bør du gjøre det oftere: Bestill time til synstest.

Les mer: Synstest – alt du trenger å vite.

Brilleland tilbyr et bredt utvalg av briller og løsninger med forskjellige modeller, former, farger og innfatninger til en god pris. Du kan finne lette og komfortable lesebriller i din foretrukne innfatning og farge. Hvis du leser en bok og glemmer at du har briller på, vet du at du har den perfekte brillen for deg. Besøk den nærmeste Brilleland-butikken din for å få den beste rådgivningen for innfatninger og glass som passer for deg og ditt behov.

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time
Bilde av ung dame som prøver briller i optikerbutikk

Finn din brille

Sjekk utvalget vårt av innfatninger og bestill brillen i den nærmeste Brilleland-butikken din.

Sjekk utvalget