Hele 65 % av alle yrkesaktive jobber foran en dataskjerm, og langvarig arbeid foran skjerm kan føre til flere synsrelaterte problemer:

  • Tørrhet, svie og kløe i øynene
  • Tretthet i øynene etter en lang arbeidsdag
  • Stive skuldre og anspenthet som følge av feil synskorrigering
  • Konsentrasjonsproblemer, hodepine og tåkesyn

Dette er symptomer som kan ha stor påvirkning på tilfredsheten, komforten og yteevnen i arbeidshverdagen din. For å unngå eller bli kvitt disse symptomene, kan briller være løsningen. 

Når må arbeidsgiver dekke brillen min?

En databrille som er tilpasset dine personlige behov og arbeidssituasjon er ofte en forutsetning for et godt og komfortabelt syn på jobben. Du som arbeidstaker har derfor rett til å få dekket optiske hjelpemidler av arbeidsgiver gjennom Arbeidsmiljøloven:

Alle som arbeider foran dataskjerm en betydelig del av dagen, skal få tilbud om synsprøve, og ved behov få tilpasset databriller. Synsprøven skal deretter foretas med jevne mellomrom, og ved synsplager som kan skyldes arbeid foran dataskjerm. Utgifter tilknyttet dette skal dekkes av arbeidsgiver.

Hva er en databrille?

En databrille er en brille hvor styrker og glassløsning er spesialtilpasset dine arbeidsforhold. En brille regnes som databrille når den har andre styrker eller glassløsning enn dine private briller. En vanlig progressiv brille vil normalt ikke kunne beregnes som en databrille.

Bruker du vanlige progressive briller foran skjerm, kan du oppleve nakke-, hode- og skuldersmerter fordi du blir sittende med en unaturlig hodestilling hvor du løfter hodet lett for å kunne se skarpt på skjermen. Dette er fordi nærfeltene i en progressive brille er plassert lenger nede i glasset og er smalere enn i en databrille.

Behovet for databrille styres primært av alderen, og forekommer oftest pga. aldersrelatert langsynthet. Det er derfor vanligvis personer over 40 år som vil ha behov for en spesialtilpasset databrille der hvor egne lesebriller blir for sterke i forhold til arbeidsavstandene.

Behovet for databrille kan også forekomme hos yngre personer med små brytningsfeil siden arbeid foran dataskjerm stiller store krav til øynene. 

Her er hva du bør gjøre om du opplever plager knyttet til skjermbruk:

  • Finn tilpassede brilleglass som er optimalisert til ditt bruk gjennom dagen.
  • Ta regelmessige pauser fra skjermen. Hvert tjuende minutt bør du løfte blikket fra skjermen og se på lang avstand.
  • Plasser skjermen riktig. Avstanden fra øye til skjerm bør være 60-80 centimeter. Midten av skjermen bør være ca. 15 centimeter lavere enn øyet, slik at du får en naturlig hodestilling og retter blikket lett nedover.

Hva er en vernebrille?

En vernebrille med styrke har to formål; å beskytte øynene i utsatte arbeidsmiljøer, samtidig som den ansatte får kvalitetssikret sitt arbeid ved hjelp av et optimalt syn.

Brilleland tilbyr et bredt sortiment av vernebriller med styrke tilpasset kravene fastsatt av EU og Arbeidstilsynet. Det er arbeidsgiver sitt ansvar å tilby vernebriller dersom dette er nødvendig for å tilfredsstille sikkerhetskravene i bedriften.

Les mer om: Vern synet ditt med vernebriller

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time