På tur med briller på nesen

Høstsolen gir skogen foran oss et behagelig og gyllent lys. Vi er på vei innover i Maridalen, nord for Oslo. Målet er det lille vannet Øyungen, hvor planen er å slå opp hengekøye og se om vi har fiskehellet med oss. Alexander Solbakken leder vei.

For Alexander er frihetsfølelse synonymt med å få være ute i skog og mark. Så fort værmeldingen melder opphold, er det på med sekken og frem med fiskestangen, klar for å tilbringe de neste nettene under åpen himmel langt inne i Oslos skoger.

– Når du først skal ut på tur er det fint å kunne se alt det fantastiske du er ute og går i, understreker Alexander, og retter på sine runde 60-talls inspirerte briller

Uten brillene ser han kun 10 meter foran seg. Det fungerer dårlig for en friluftsentusiast.

Mer frihet med kontaktlinser

Alexander har flere ganger lurt på om det ikke hadde vært enklere å bytte ut brillene med kontaktlinser - i alle fall når han er ute på overnattingsturer som denne.

– Samtidig ser jeg for meg at det umulig kan være bra å pirke seg i øynene med skitne fingre, noe man gjerne har etter et par dager i skogen, forteller han.

Karin forstår bekymringen godt, og er enig i Alexander sin vurdering. 

– I stedet for tradisjonelle dags- og månedslinser, som du må ta inn og ut hver dag, anbefaler jeg å prøve ukes- eller månedslinser. Dette er linser som du kan ha på deg flere dager i strekk, og som du ikke må ta ut når du sover. Da minimerer du behovet for å ta på øynene, og du slipper å være avhengig av å ha et rent sted å bytte linser på.

Må du av en eller annen grunn ta ut linsene, kan du bruke våtservietter til å vaske bort den verste skitten, og håndsprit til å desinfisere.

– Husk å la hendene lufttørke i 2-3 minutter, slik at håndspriten får tørket ordentlig inn før du tar deg selv på øyet. Om ikke kommer det til å svi, tipser optikeren.

Husk solbriller på tur

På Øyungen har hengekøyene kommet opp. Alexander gynger fornøyd frem og tilbake og nyter ettermiddagssolen. Brillene er byttet ut med solbriller med styrke i glassene.

Karin understreker at gode solbriller bør være fast inventar i tursekken.

– Det er spesielt viktig å bruke solbriller når du er på fjelltur, båttur eller seiltur, hvor det er overflater som reflekterer og forsterker de skadelige UV-strålene.

Det ble ikke fiskelykke på oss. Heldigvis er tursekken til Alexander fylt med mye annet godt, og vi avslutter kvelden med ostesmørbrød tilberedt på bålet. Det er godt å være på tur!

synstest

På tide med en synstest?

Finn ledig time hos din Brilleland-optiker!

Bestill time til synstest

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

briller til alle aldere

Slik tar du vare på brillene dine

7 tips til hvordan du kan ta godt vare på brillene dine.

7 brilletips - les mer!