Optiker henviste straks til øyelege

– Hvis ikke optiker hadde spurt om jeg opplevde ubehag, så hadde jeg faktisk ikke tenkt over det selv.

Vi møter Agnes Bersås Gjøvik på Brilleland i Lillehammer. I de samme lokalene hvor en optiker to år tidligere oppdaget tegn på at Agnes hadde MS. Agnes henger fra seg jakken og hilser varmt på optiker Buket Kucukaga.

Det begynner å bli en stund siden Agnes fikk diagnosen, og når hun tenker tilbake til den dagen, virker det hele absurd. Det startet med en linsetime hun egentlig ikke ville dra til.

– Jeg fortalte venninnen min at jeg angret på at jeg hadde bestilt timen, fordi den krasjet med en forelesning, forteller Agnes

Det var mange grunner til at hun dro til optiker den dagen. I det siste hadde hun opplevd smerter bak øyet og lysblink når hun så til siden. Synet på det høyre øyet hadde blitt dårligere og mer grumsete. Dette fikk varsellampene til å blinke for optiker Buket Kucukaga. Etter en fullstendig sjekk av øynene til Agnes, slo optiker Buket fast at det tryggeste ville være å henvise Agnes videre til øyelege. Hun fikk time samme dag.

– Øyelegen fortalte at jeg hadde en hoven synsnerve på høyre øye, og at jeg skulle videre til akutten neste dag. Jeg er overrasket over hvor lite jeg stresset da jeg la meg den natten, forteller hun.

Hos nevrologen begynte Agnes å bli bekymret.

“Vi skal ikke ta noen sorger på forskudd”, sa nevrologen, “men symptomene minner veldig om MS”.

Agnes skulle ta MR neste dag, og den kvelden, da hun lå på sykehussengen, googlet hun symptomene sine og hva det innebar å ha MS.

– “Herregud”, tenkte jeg, “er det dette jeg har?”. Jeg tenkte at i så fall var alt over, for på nettet stod det masse om rullestol og andre skumle ting.

Dagen etter fikk hun svaret

– Da de fortalte meg at vi burde finne et separat rom, forstod jeg med en gang at de skulle fortelle meg at jeg hadde MS. Til tross for at dette var under korona, fikk jeg besøk av familien min. Jeg hadde det veldig vanskelig, forteller Agnes.

Synstest avdekker MS

Øyet er inngangen til hjernen

Optiker Buket husker godt den dagen hun henviste Agnes til øyelegen.

– Agnes har vært en god linse-kunde og kom jevnlig til kontroll.

Men denne gangen var det mye som gjorde optikeren bekymret.

– Jeg reagerte veldig på at hun hadde tåkesyn og synsforstyrrelser, og at hun hadde betydelig dårligere syn på høyre øye. Men det som bekymret meg mest var den uthevede synsnerven vi så på netthinnen, som kan være et tegn på svulst i hjernen. Det var ingen tvil om jeg skulle sende Agnes videre til øyelegen.

I tillegg til MS og hjernesvulst, kan man oppdage symptomer på mange sykdommer gjennom en full synssjekk. I øyet kan man se de første tegnene på flere forskjellige kroniske autoimmune sykdommer eller livsstilssykdommer, som diabetes. Men hvorfor er det slik at man kan oppdage så mange tegn på sykdom under en synstest?

– Øyet og netthinnen kan beskrives som inngangen til hjernen. Vi har små nerver og blodkar som er veldig sensitive i øyet. Det er ofte disse sensitive nervene og blodkarene som blir påvirket først, dersom noe er galt.

Alle Brilleland sine optikere har kunnskap om tegn på sykdommer.

– Litt etter Agnes hadde jeg enda en pasient jeg henviste videre til øyelegen, og som senere viste seg også å ha MS.

Når dette skjer, blir man påminnet om hvor viktig det er å gå til kontroller.

– Jeg blir veldig lei meg på deres vegne fordi de har en alvorlig sykdom, men jeg er glad for at den blitt oppdaget så tidlig som mulig. Det er jo en liten klapp på skulderen og en påminnelse om at det man gjør som optiker er viktig.

Synstest avdekket MS tidlig

Idrettsstudenten som ikke gir seg

Nå er Agnes i sitt andre år på Høgskolen i Innlandet, hvor hun studerer idrettsvitenskap. Når hun ikke studerer eller jobber på treningssenter, trener hun selv.

– Jeg har alltid likt å fylle dagene mine, og det hjelper meg veldig nå som jeg har diagnosen. Når man har MS, tenker man ofte på fremtiden, og hvordan sykdommen kommer til å utvikle seg.

Agnes forteller at hun har gode prospekter siden behandlingen ble startet tidlig i sykdomsforløpet. Det var flaks at de oppdaget sykdommen så tidlig.

– Jeg tenker ofte på hva som hadde skjedd hvis jeg ikke hadde dratt til optikeren den dagen. Jeg er medlem av en Facebook-gruppe for personer med MS, og der er jeg blant de aller yngste. De fleste oppdager sykdommen i en mye høyere alder, og da har de allerede blitt påvirket av sykdommen i lang tid.

Agnes finner mye støtte blant de som går igjennom det samme, hos venner og hos familien. Hvert år kommer hun tilbake til Brilleland på Lillehammer for sin årlige linsetime, og for å følge med på hvordan sykdommen påvirker synet.

– Jeg har så mange venner som ikke orker å dra til synstest, men da pleier jeg å minne dem på at det er utrolig viktig. Fordi synet er viktig, og det er mye øyet kan fortelle om helsen din. Mange sier det er for dyrt, men tenk hvor kostbart det er å ikke oppdage alvorlige sykdommer før det er for sent.

Vi har autoriserte optikere i alle våre butikker – over hele landet.

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Hva er MS?

  • MS er en sykdom som medfører ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen
  • Symptomene skyldes feilfunksjoner i de delene av hjernen eller ryggmargen som rammes
  • MS har en forekomst på 203 per 100.000 innbyggere
  • Sykdommen bryter hyppigst ut i alderen mellom 20 og 45 år, og forekommer omtrent dobbelt så ofte hos kvinner som hos menn.
  • Omkring 85 prosent av pasientene har den såkalte attakkvise formen for MS, hvor det er episoder (attakker) med nevrologiske (nerve)symptomer, som nedsatt kraft i en arm eller et ben, føleforstyrrelser, nedsatt syn på et øye eller manglende styring av bena. Symptomene utvikles over timer til få dager, og avtar etter uker til måneder, i starten ofte fullstendig, men senere kun delvis.
synstest

Har du godt syn og god øyehelse?

De fleste av oss merker ikke at synet endrer seg før det har gått lang tid. Derfor er det viktig at du tar en synstest hos optiker med jevne mellomrom. Optikeren kan da oppdage selv de minste endringer i synet ditt. I synsundersøkelsen vil optikeren sjekke styrkene dine og øyehelsen din.

Alt du trenger å vite om synstesten