Når synet endrer seg

Det er en mørk vinterkveld, og Jon Færgestad (32) er på vei hjem fra jobb. Som elektriker er han vant til å kjøre mye bil, men denne kvelden merker han at det er noe som ikke stemmer. Lyset fra de møtende bilene blender ham og oppleves forstyrrende, det er vanskelig å bedømme avstanden til bilen foran seg og han må konsentrere seg om å fokusere på omgivelsene rundt bilen.

– Det var en skummel opplevelse. Det skjedde så plutselig, forteller Jon.

Du kan bli nærsynt i voksen alder

Når han i dag setter seg bak rattet, er det med brillene godt plassert på nesen. Kort tid etter den mørke vinterkvelden bestilte Jon en time til synstest hos optiker. Der fikk han den overaskende beskjeden om at han hadde utviklet nærsynthet.

– Nærsynthet er en av de vanligste synsfeilene som finnes, forteller optiker og fagsjef i Brilleland, Karin Lund.

Å være nærsynt betyr at du ser godt på nært hold, men har problemer med å se klart på lang avstand. Å se uklart på avstand kan påvirke hvor godt du ser når du kjører bil, eller hvor klart du ser TV-skjermen.

– Nærsynthet kan være arvelig, men kan også utvikles i voksen alder. Mye nærarbeid, som lesing eller arbeid foran dataskjerm, er en faktor som kan påvirke utviklingen, forklarer Karin.

For Jon kom beskjeden som et sjokk.

– Jeg mente jo selv at jeg så godt på avstand, men optikeren forklarte at nærsynte ofte myser for å kompensere for at vi ser dårlig. Da han fortalte det, var det noe som klikket. Uten å tenke over det hadde jeg brukt mye energi på å fokusere for å se godt på avstand.

– Samtidig ble jeg veldig lettet. Jeg var jo bekymret for at det var noe annet som var galt.

Aha-opplevelse med briller

Under synstesten fikk Jon prøve et par testbriller med riktig styrke i brilleglassene. Det ble en aldri så liten aha-opplevelse.

– Det var først da jeg innså hvor dårlig jeg faktisk så. Forskjellen med og uten briller var stor.

Et halvt år etter at han begynte å bruke briller, beskriver han forskjellen som natt og dag.

– I dag bruker jeg alltid briller når jeg kjører bil, enten de vanlige brillene mine eller solbriller med styrke i glassene, forteller han, og legger til at overgangen til å begynne å bruke briller faktisk ble enklere på grunn av solbrillene:

– Solbriller har jeg liksom alltid brukt. Å kjøre bil med solbriller med styrke var utrolig behagelig. Da ble det også lettere å få inn vanen med å ta med meg brillene når jeg satt meg i bilen.

Godt syn gjør deg til en tryggere sjåfør

Tall fra Trygg Trafikk anslår at hver tiende bilfører kjører rundt med for dårlig syn. Det kan skape farlige situasjoner.

– Når du kjører bil, står synet ditt for 80 % av informasjonen du innhenter om trafikkbildet. Hvor lang avstand det er mellom deg og bilen foran, og hvor raskt du oppdager en fotgjenger, er eksempler på situasjoner hvor det er kritisk å kunne se skarpt. Ser du dårlig kan du rett og slett være en fare for andre, forteller optiker og fagsjef Karin.

For Jon betyr det å bruke briller at han kan være tryggere på sine egne vurderinger i trafikken.

– Merker du som meg, at du ikke lenger ser like godt når du kjører bil på kveldstid, skader det ikke å bestille en time hos optiker - snarere tvert imot!

Vet du at det er anbefalt å ta en ny synstest hvert andre år? Bestill time til synstest hos en optiker nært deg i dag!

 

Førerkortundersøkelse

Kun840,00

Inkluderer attest for godkjent synskrav for oppkjøring

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din