Når behovet for progressiv synshjelp melder seg

Svein Erik Nysæter var 42 år da han oppdaget at noe ikke var som det skulle. I ettertid er han sikker på at det skjedde gradvis, men det føltes som om synet hadde endret seg over natten.

- Jeg sto på jobb og skulle lese noe på mobilen, men klarte ikke å lese det som sto på skjermen. Først da jeg strakk ut armen, og holdt mobilen på avstand klarte jeg å lese bokstavene, som til gjengjeld var blitt veldig små. Jeg merket med en gang at noe ikke var som det skulle være, forteller han.

I dag er Svein Erik blitt 45 år, og vi møter han hjemme i Moss. Hans første reaksjon da han oppdaget at han ikke lenger klarte å lese normalt på mobilen, var «må jeg begynne med progressive briller nå?».

Aldersrelatert langsynthet rammer alle over 40 år

Svein Erik er langt fra alene. At armene føles for korte når man skal lese på nært hold på mobilen, er det første og tydeligste tegnet på aldersrelatert langsynthet. Dette er en naturlig prosess som før eller siden rammer oss alle. Prosessen starter allerede i barneårene, men vi merker det først når vi passerer 40 år.

- Jeg visste at løsningen på problemet var progressive briller, men jeg har brukt linser siden jeg var 18 år, og ville ikke begynne med briller, forteller Svein Erik.

Han valgte derfor å ignorere symptomene, og heller tenke at «dette kommer til å ordne seg av seg selv». 

Progressive linser ble løsningen

Tre år senere hadde ikke synet til Svein Erik "ordnet seg", og høsten 2018 hadde han større problemer enn noen gang med å lese på nært hold. Det påvirket både jobbhverdagen og kveldsjobben, hvor han og noen kompiser driver en hobbybutikk og en YouTube-kanal med fokus på miniatyrspill.

Det var kona som først oppdaget at progressive linser kunne være en løsning.

- Jeg hadde aldri hørt om progressive linser. «Det går jo ikke an», tenkte jeg. Progressive briller har egenskaper som jeg ikke trodde kunne overføres til små linser.

- Da jeg fikk vite at dette var en mulighet tenkte jeg bare «wow».

Progressive linser, eller multifokale linser som det heter på fagspråket, er linser som i likhet med progressive brilleglass har flere styrker, slik at du kan se godt på alle avstander.

- Styrken du trenger for å se klart på nært hold sitter i midten av linsen, mens styrken du bruker til å se klart på avstand sitter i den ytre delen, forklarer optiker Anette Rostad ved Brilleland på Storo Storsenter i Oslo.

- Alle har hørt om progressive briller, men langt færre vet at det finnes progressive linser. I likhet med Svein Erik opplever mange progressive briller som begrensende, og blir lettet når de får vite at det finnes enn annen løsning.

Anette forklarer at de aller fleste med friske øyne kan bruke progressive linser, og etter en tur hos optiker ble det klart av Svein Erik fint kunne begynne med linsene.

- Da jeg troppet opp hos Brilleland Moss og fortalte at jeg ville prøve progressive linser, visste jeg ikke hva jeg kunne forvente meg. Det var mye nytt, men jeg har fått god hjelp underveis i prosessen, og følt meg trygg og godt ivaretatt, forteller Svein Erik.

Godt syn – og en mer komfortabel linsehverdag

De progressive linsene som Svein Erik fikk prøve heter 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL.

 - Jeg var litt bekymret i begynnelsen, og tenkte «hvordan kommer dette til å bli?», men resultatet overrasket meg. Når jeg bruker linsene klarer jeg å lese både på kort- og langt hold, og å se detaljene i miniatyrspillene igjen.

 Optikeren hadde i forkant advart om at det kunne ta litt tid før han ble helt komfortabel med de nye kontaktlinsene, da både øynene og hjernen skal venne seg til å bruke de progressive egenskapene i linsen. For Svein Erik var de nye progressive linsene en fulltreffer fra første stund.

- Når jeg skulle ta av meg de gamle kontaktlinsene mine, kunne det være litt ubehagelig å ta dem av. Med de nye 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL-linsene merker jeg ikke at jeg har de på, og det er utrolig lett å ta de av. Jeg har både fått bedre syn og en mer komfortabel linsehverdag, forteller Svein Erik, og legger til: - Det er jeg utrolig takknemlig for.

Se utvalget vårt av progressive kontaktlinser.

Bestill nytilpasning av kontaktlinser

Kun kr940,00

Ta vare på øyehelsen din

Hos oss får du prøve linser inntil vi finner den linsen du liker best

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

kontaktlinser abonnement

Linseabonnement - linser alt inkludert

Hos oss kan du abonnere på kontaktlinser og få dem levert direkte hjem i postkassen. «Linser Alt Inkludert» er et perfekt linseabonnement for deg som vil ha en god og jevnlig oppfølging av våre autoriserte optikere samtidig som du alltid har nye, friske linser tilgjengelig.

Lær mer om vårt linseabonnement