Det er en kald og klar vinterdag og den kritthvite snøen bader seg i sollys. På hytta i Gudbrandsdalen har hele familien Randen Hagemo, inkludert mamma Anne Stina og Amund på 11 år, spent på seg langrennsskiene og er på vei ut i skisporet – alle med solbriller på.

- Jeg har selv erfart hvor sterk vintersolen kan værexx, særlig når du er ute på ski. Du blir rett og slett blendet, og uten solbriller kan skituren bli en ubehagelig opplevelse, forteller mamma Anne Stina.

Vintersolen er skadelig for barnas øyne 

Vinteren i Norge kjennetegnes av mørketiden, men når solen først titter frem, får vi til gjengjeld nydelige vinterdager med blå himmel og hvit snø så langt øyet kan se.

- UV-stråling øker risikoen for flere aldersrelaterte øyeproblemer, som grå stær og forkalkning på netthinnen (AMD) – sykdommer som svekker skarpsynet, forteller Annemette Blindheim ved Brilleland Nordre i Trondheim.
Ved å bruke solbriller, også om vinteren, beskytter du øyet mot de skadelige UV-strålene. Dette er særlig viktig for barn og unge:
Barnas øyne filtrerer bort mye mindre av UV-lyset enn det øyet til en voksen gjør. Dette kan i verste fall kan føre til øyeproblemer senere i livet, forteller Annemette, og legger til:

- Studier viser at 25 - 50 % av øyets totale UV-eksponering skjer før vi har fylt 18 år.

Når familien Randen skal ut på tur i langrennssporet, er mamma Anne Stina alltid nøye med at både barn og voksne har på seg solbriller. Det er Annemette hos Brilleland Nordre glad for å høre.
– Det er viktig at solbrillene sitter godt, og at de dekker hele øyeområdet. Dette er ekstra viktig hos små barn som ligger i vogn eller pulk og som ser rett opp på himmelen, forteller hun.

Solbriller med styrke til barn

I dag tar Amund gladelig på seg de blå solbrillene sine når hele familien skal ut på skitur. Slik har det ikke alltid vært.

- Amund er avhengig av briller til vanlig, og vi har tidligere hatt problemer med at han ikke ville bruke solbriller, da han så dårlig med dem. Det endret seg da vi fikk solbrilleglass med styrke, forteller mamma Anne Stina.

Denne type glass gir samme gode beskyttelse mot UV-stråler som vanlige solbriller, i tillegg til å korrigere synsfeil.

- Dette er en løsning som passer både voksne og barn. Resultatet er at brillebrukere kan se like klart med solbriller som de gjør med de vanlige brillene sine, forklarer Annemette.

Bestill synstest til barnet ditt

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Dette må du sjekke før du kjøper solbriller til barnet ditt:

  • Er solbrillen CE-merket?
  • Har solbrillen filterkategori 2 eller 3?
  • Sitter solbrillen slik at den beskytter mot lys som kommer ovenfra og fra siden?
  • Sitter solbrillen godt på hodet?