Hvorfor får man grå stær?

Det finnes flere ulike typer grå stær, men sykdommen oppstår vanligvis ved naturlig aldring. Enkelte sykdommer som for eksempel diabetes, og bruk av visse medikamenter kan fremskynde prosessen. Det er også mulig å bli født med grå stær. Eksponering av for mye UV-stråler gjennom sollys kan også føre til at sykdommen oppstår på et tidligere stadium. Det er derfor viktig å beskytte øynene ved å bruke gode solbriller.

Hvordan oppdage grå stær?

I det helt tidlige stadiet er grå stær i noen tilfeller helt symptomfri. Litt tåkete syn kan være den eneste indikasjonen på at du har sykdommen. Brillebrukere kan føle at brillene aldri blir skikkelig rene, uansett hvor mye de blir pusset. Andre symptomer kan være blendingsproblemer og dobbeltsyn. Man kan få grå stær på ett eller begge øynene.

Hvordan behandle grå stær?

For å behandle grå stær er det nødvendig med operasjon. Den er smertefri og tar kun 15 minutter per øye. Kirurgen bytter ut den gamle øyelinsen med en ny i plastmateriale. Det er anbefalt å gå med lapp over øyet i en periode etter operasjonen.

Ved å fjerne grå stær vil synet normaliseres etter kort tid og mange pasienter får igjen et godt avstandssyn. Det kan være lurt med nye briller etter en operasjon, særlig nye lesebriller. Vi anbefaler at du venter 6 uker etter operasjonen før du tar en ny synstest.

Uavhengig av symptomer eller plager er det anbefalt å ta en synstest hvert andre år. Ta kontakt med din nærmeste Brilleland-butikk om det er lenge siden du har sjekket synet.

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time