Hva trenger du briller til?

Hele 80 % av sanseinntrykkene kroppen tar inn går gjennom øynene, og da er det en fordel at øynene fungerer best mulig. Optiker i Brilleland, Paal Nævdal, forteller at det er viktig å avdekke hva du faktisk trenger briller til.

– De fleste svar får vi når vi utfører en synsundersøkelse. Det er svært viktig å finne ut hvordan hverdagen til kunden er, slik at vi kan finne de brilleløsningene som passer best for hver enkelt.

Det finnes mange løsninger i dag som kan gjøre hverdagen enklere og Brilleland tilpasser briller etter alle behov.

– Det er ikke alt vi kan løse, og det er veldig individuelt hvordan man vil ha det. Noen mener de kun trenger en lesebrille, mens andre har ønske om å løse alt med progressive briller. Men, det er mange nyanser der imellom, forteller Nævdal.

Behov for godt syn i hjemmet

Du er hjemme og forbereder middag etter du har satt på en klesvask. Barna trenger hjelp med lekser og plutselig plinger det i telefonen før noen roper på deg og holder opp en tegning de vil vise frem. Endelig kommer kvelden og du setter deg ned foran TV-en samtidig som du vil svare på en melding på mobilen. I disse scenarioene benytter man synet på flere avstander, og det kan løses i forskjellige brilleglassløsninger.

– Avstandssynet mitt har alltid vært perfekt. Rundt 45 års alder opplevde jeg synsforandringer på nært. «Autofokuseringen» fra skjermavstand og nærmere har blitt dårligere hos meg som de fleste andre på min alder. Jeg vil ikke ha en lesebrille som må medbringes over alt, og jeg ønsker heller ikke å gå med briller ute da avstandssynet mitt er perfekt. Dette har jeg løst med et par inneprogressive briller, sier Nævdal.

Inneprogressive er en brille du kan løse det meste innendørs med. Forskjellen fra fullprogressive briller er at inneprogressive har et mye større lese- og skjermfelt i glasset, mens den øverste delen, der du ser på avstand, er mindre. Dette er også en brille som ofte er optimal på arbeidsplassen dersom det er mye møter, man sitter i skranke, resepsjon eller lignende.

– Dette er et godt alternativ for de som ikke ønsker å gå med briller hele tiden, og som heller ikke ønsker å ha brillene hengende rundt halsen i en snor. Da blir man jo fort ti år eldre, ler Nævdal.

Han påpeker at inneprogressive briller ikke er godkjent til bilkjøring fordi sidesynet og størrelsen på avstandsdelen er begrenset.

Les mer: Ulike typer brilleglass

Tilpasse til jobb og livsstil

Det finnes utrolig mange ulike arbeidssituasjoner, alt fra å betjene resepsjonsdisker, løpe etter barn eller kjøre budbil. Men felles for mange arbeidsplasser er at de ansatte i løpet av dagen ofte forholder seg til en skjerm. Noen mer enn andre.

– I mer operative stillinger, for eksempel i barnehage, anbefaler vi ofte bruk av linser. Men i rene kontorjobber er de fleste mer funksjonelle med en god brilleløsning, enten det er romprogressiv, dataprogressiv eller en ren databriller kun tilpasset skjermavstand, sier Nævdal.

I jobber som krever mer detaljarbeid, som for eksempel en konditor, kan det være lurt med en ordentlig brille med gode og store nærsoner. En urmaker har for eksempel ofte en lupe i tillegg.

– I de fleste arbeidssituasjoner er det lurt å måle opp den nøyaktige avstanden personen jobber på før en foretar synsundersøkelsen for å optimalisere glassene, forklarer Nævdal.

Jobben er en stor del av hverdagen, men hva du gjør på fritiden spiller også inn når du skal ha deg nye briller. Vår oppgave er å finne ut hvilke fritidsaktiviteter kunden har, enten det er fluefisking, gaming eller strikking. I tillegg må vi vite hvor stor del av hverdagen de bruker på hobbyene sine, sier Nævdal.

Eie eller leie briller?

I noen tilfeller kan det være lurt med flere par briller. Se for deg at du etter endt arbeidsdag skal ut å spise og på kino med noen venner. Da skal man lese menyen, og undertekster, i tillegg sitter dere kanskje ute i solen og spiser. I abonnementet Briller Alt Inkludert kan du leie brillene dine hos Brilleland.

– Her kan du jo for eksempel få en progressiv brille, en progressiv solbrille med styrke, og en egen lesebrille til å ha på nattbordet, sier Nævdal.

Ler mer om: Brilleabonnementet Briller Alt Inkludert

Synet forandrer seg gjennom hele livet

Med alderen kan man for eksempel utvikle grå stær, noe som kan føre til raskere endringer på brillestyrker. Dersom en ny synsundersøkelse avdekker behov for bytte av brilleglass i løpet av abonnementsperioden på 2 år bytter Brilleland ut glassene. Synsundersøkelsen er også inkludert i Briller Alt Inkludert.

– Abonnementet gir økonomisk forutsigbarhet med løpende månedstrekk i 24 måneder. Flere i samme familie kan tegne et familieabonnement og ulykkesforsikring er inkludert i leieperioden, avslutter Nævdal.

Finn din Brilleland-butikk!

På tide med en synstest?

Bestill time her

Trenger du nye briller?

Ta en titt på et utvalg av våre briller her, og kjøp dem i din nærmeste Brilleland-butikk! Hos oss får du hjelp av våre dyktige optikere til å finne rett styrke, glasstype og den brillen som passer best til ditt ansikt og personlige stil. Velkommen!

Briller