Hva er en vernebrille?

Fremmedlegeme på øyet er en hyppig årsak til at personer må til legevakten i Norge. Ifølge Norsk Legemiddelhåndbok er det blant annet sandkorn, slipestøv og partikler fra smergelskiver som er de mest normale grunnene. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at nærmere 25.000 personer ble behandlet for øyeskader i 2019. I et stort lokale i Lillestrøm utenfor Oslo hamrer Niklas Nygaard bestemt en spiker ned i en planke.

– Da jeg jobbet som tømrer på heltid hadde jeg alltid noe støv eller rusk på øyet, forteller han.

BRIL0268_Vernebriller_4[1].png

Vernebriller med styrke

Vernebriller er en type brille som skal beskytte øynene mer enn det en vanlig brille gjør. Materiale i vernebrillen er mer robust og glassene er bedre herdet slik at de skal tåle mer. I tillegg er formen på selve brillen mer krummet. Niklas forteller at utvalget av vernebriller som regel består av gjennomsiktige plastbriller i forskjellige former. Han er overrasket over det store utvalget innfatninger som Brilleland har. –Jeg har lett etter noen som har en litt bedre passform og som ser ut som vanlige briller, sier Niklas.

Det er mulig å få vernebriller både med og uten styrke. En vernebrille med styrke har to formål; å beskytte øynene i utsatte arbeidsmiljøer, samtidig som den ansatte får kvalitetssikret sitt arbeid ved hjelp av et optimalt syn.

Les mer om: Briller for ditt behov

– Jeg har sett flere som kun bruker de vanlige brillene sine som beskyttelse, eller bruker en vanlig brille under vernebrillen. Da sitter jo ikke vernebrillen like tett på ansiktet som den burde. Det jeg synes er viktig med en vernebrille er at man ikke skal merke at man har den på. I tillegg må den sitte godt slik at den ikke faller av og man må se klart gjennom den. Vi jobber jo på millimeteren, smiler Snekker-Niklas.

Ble kjørt til legevakten

Niklas har jobbet som tømrer siden 2009, men tar i dag snekkeroppdrag mer på hobbybasis. I tillegg har han startet instagramkontoen «Snekker-Niklas». Der deler han videoer og oppskrifter på enkle snekkerprosjekt som hvem som helst skal kunne gjøre.

– Det er viktig å tenke sikkerhet både når det gjelder på arbeidsplassen og i hobbysammenheng. Vernebriller er en av de tingene jeg alltid har med meg, sier Niklas.

For noen år siden fikk Niklas en flis på øyet og måtte kjøres til legevakten. Han klarte ikke å holde øyet oppe og det rant tårer hele tiden.

– Jeg fikk bedøvelse i øyet og legen pirket ut flisen. Dette kunne jo vært unngått om jeg hadde hatt på meg vernebriller, sier han før han løfter en lang planke opp på skulderen.

BRIL0268_Vernebriller_2[1].png

Tenk syn og sikkerhet!

På arbeidsplassen er det arbeidsgiver sitt ansvar å tilby vernebriller dersom dette er nødvendig for å tilfredsstille sikkerhetskravene i bedriften. Men til egne prosjekter utenfor arbeidsplassen må vi selv ta dette ansvaret. Snekker-Niklas forteller at det er viktig å tenke sikkerhet, særlig hvis man er litt uerfaren.

– Jeg som tømrer vet jo hvordan jeg skal posisjonere meg foran en sag for å unngå at det spruter i øynene. Men i utgangspunktet vil jeg anbefale alle å bruke vernebriller så mye som mulig når man jobber med håndverk, sier han før den elektriske sagen skjærer seg gjennom en planke og sagflisen spruter opp rundt han.


Fire tips til verktøykassen fra Snekker-Niklas:

  • Vernebriller
  • Hørselsvern
  • Maske om det er mye støv
  • Hansker hvis man skal drive med skarpe gjenstander


Les også om vår bedriftsavtale og alle fordelene du får: Bedriftsavtale hos Brilleland!

Vernebriller til jobb

Trenger du vernebriller?

Bestill time til synstest hos din nærmeste Brilleland-butikk!

Bestill time

Snakk med oss om vernebriller i din nærmeste Brilleland-butikk - velkommen!