Glass for deg og glass for meg

Utviklingen av hvordan man sliper og behandler glass er imponerende. Det er flere faktorer som spiller inn i hvilke glass hver og en av oss trenger, og det meste blir avdekket i en synsundersøkelse. Kategoriansvarlig for glass i Brilleland - Karl Fredrik Hildrum - har i løpet av sine 20 år som optiker vært med på denne utviklingen.

– Hvordan vi sliper glassene for å få den riktige styrken og kompleksiteten i dette har utviklet seg veldig mye. Nå kan du få en brille som dekker dine personlige synsbehov, sier han.

For at du skal slippe å navigere i og velge blant 1000 ulike glass er Brillelands optikere nøye med å kartlegge hverdagen til den enkelte kunde. På denne måten får du en brille som passer inn i ditt liv og til dine aktiviteter. Tidligere spurte optikere som regel kun om arbeid og hobby, men i dag går man mer detaljert til verks.

– En hobby kan være alt fra å strikke, fotografere eller gå tur i fjellet, så alle hobbyer har ulik størrelse i hverdagen hos den enkelte kunde, forteller Hildrum.

Noen ganger kan det være lurt med flere par briller, og med abonnementsløsningen Briller Alt Inkludert er det mulig å leie briller som dekker dine brillebehov.

Dette er brilleabonnementet Briller Alt Inkludert

Les også: Briller for ditt behov

Enda bedre brilleglass

Brilleglass er til for å korrigere synsbehov. De fleste brilleglass i dag er laget av plastmaterialer, og det er viktig å finne de materialene med riktige egenskaper slik at omgivelsene gjengis riktig, uten forvrengninger og fargeendringer.

– Til barn anbefaler vi et seigere materiale, tilsvarende de glassene man bruker i en vernebrille. Dette er mer robust og vil beskytte mer om man får en gjenstand mot øyet, sier Hildrum.

Ved enstyrke glass har man den samme styrken i hele glasset. Det kan være for eksempel en lese- eller avstandsbrille. Har man behov for forskjellige styrker kan man benytte seg av progressive glass. Disse har en avstandsstyrke som går gradvis over til lesestyrke, for å ha klart syn på alle avstander man må se på i løpet av en dag.

Er man nærsynt, så har man behov for minusglass. Disse glassene er tynnest i midten og tykkest på kanten. Plussglass, til å korrigere langsynthet, er tykkest i midten og har tynne kanter. For å få styrkeglass ordentlig inn i en innfatning blir de slipt inn i riktig fasong.

– Når man passerer 45 år mister man ofte gradvis evnen til å fokusere på kort avstand og for å få hjelp til dette trenger man flere styrker i glasset. Det er her det blir komplisert, poengterer Hildrum.

Tidligere hadde man enten to forskjellige briller, en lesebrille og en avstandsbrille, eller en bifokal brille der nesten hele glasset er i avstandsstyrke, men med en liten lesebrille som er smeltet inn i glasset. Problemet med disse glassene var at overgangen fra fjern til nær ble brå.

– Med progressive glass endrer styrken seg gradvis. En progressiv brille består dermed av millioner av styrker. Du kan slipe glassene nøyaktig slik at du får en behagelig og skarp synsopplevelse, forteller Hildrum og legger til:

– Før slipte man glassene med store kniver, men i dag bruker vi noe som kalles punktsliping som gjør den progressive egenskapen mulig, sier Hildrum.

Dette er progressive briller

Glassbehandlinger som passer din livsstil

For å ytterligere tilpasse brillene til dine behov kan man velge å legge flere lag med ulike behandlinger på glassene. Tidligere la man som regel på antirefleks for å hindre sjenerende reflekser, og herding slik at glassene skulle tåle mer. Men også her har det skjedde en utvikling.

– På moderne glass i dag kan det gjerne være ti forskjellige lag med behandlinger. Herding er omtrent smeltet inn i glasset, og så legger man lag på lag med det man trenger og ønsker, sier Hildrum.

Jo mer avansert overflatebehandling, jo lenger tid tar produksjonen. I dag er det blant annet mulig å legge på et antismuss belegg slik at ikke glasset skal tiltrekke støv. Man kan også det gjøre glasset hydrofobt så det er vannavvisende og oleofobt så det blir fettavvisende. Perfekt for deg som ønsker en bekymringsfri brille! I tillegg kan man legge inn et filter som beskytter mot blått lys fra skjerm. Brilleland har også et glass som er spesielt utviklet for unge i dag. Nemlig livsstilsglass.

– Dette er glass med den progressive designen i det tekniske, og vi anbefaler livsstilsglass til de under 45 år. Unge i dag ser veldig mye på nært og ganske statisk, og livsstilsglass gir de yngre litt ekstra styrke slik at øyemuskulaturen skal få slappe av, avslutter Hildrum.

Dette er livsstilsglass

Les også: Forskjellen på dyrt og billig brilleglass

Om du ønsker gode råd og veiledning om dine brilleglass - ta turen innnom din nærmeste Brilleland-butikk!

Bilde av ung dame som prøver briller i optikerbutikk

Våre briller

Se noen av våre fantastiske briller her, eller besøk Brilleland-butikken nærmest deg.

Se briller her

Finn din nærmeste Brilleland-butikk!

synstest

Når tok du en synstest sist?

Her kan du bestille time hos en av våre dyktige optikere

Bestill time