Hva gjør jeg om jeg har sovnet med kontaktlinsene på?

Bruker du vanlige månedslinser eller tradisjonelle endagslinser, er det viktig å vite at disse ikke er beregnet til å sove med. Du må ta kontaktlinsene ut hver kveld, og sette inn nye hver morgen. Samtidig vet vi at sengen noen ganger kan se litt for innbydende ut, og selv om du kanskje hadde planer om å både pusse tenner og ta ut linsene, er det fort gjort å våkne morgenen etter og innse at du har glemt både det ene og det andre.
– Det viktigste av alt er at du ikke får panikk, sier Optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland, Karin Lund.

– Til tross for at instinktet ditt forteller deg at du burde ta av deg kontaktlinsene så fort som mulig, bør du vente en halvtime. Da har øynene dine fått roet seg ned, og kontaktlinsene blir enklere å ta av.

Når linsene er tatt ut, anbefaler optikeren at du drypper øynene med kunstig tårevæske. I stedet for å sette inn nye kontaktlinser, burde du la øynene hvile og heller bruke briller resten av dagen.

Har du sovnet med linsene på, kan du oppleve at disse sitter ekstra godt fast i øyet.
– Drypp øyet med kunstig tårevæske før du skal ta ut linsene. Da blir de lettere å ta ut, forklarer Karin.

Dette skjer når du sovner med kontaktlinser

Sovner du med linsene på, får øyet for lite oksygen. Linsen begrenser mengden oksygen til øyet. Dette fører til at oksygen må tilføres gjennom blod, noe som kan føre til at blodkar begynner å vokse inn i hornhinnen.

– Risikoen for infeksjon er også noe større om du sovner med linsene på, forklarer fagsjefen.

Å sovne med linsene på en gang eller to, vil normalt sett gå helt fint. Dersom du føler at noe ikke er som det skal en stund etter at du har tatt ut linsene, eller opplever at synet har endret seg på kort tid, bør du oppsøke optiker.

– Det samme gjelder om du får et akutt rødt og sammenklistret øye, eller opplever puss, slim eller følelsen av å ha rusk på øyet, forteller Karin, og legger til:

– Det er viktig å huske at forandringer på øyet kan være vanskelig å legge merke til selv. Derfor anbefaler vi at alle linsebrukere jevnlig drar på linsekontroll.

Dette er kontaktlinsene du trygt kan sove med

Selv om du ikke kan sove med tradisjonelle endags- og månedslinser, forteller Karin at det finnes kontaktlinser som du kan sove med. Disse kalles «døgnlinser», og tilfører øyet opptil åtte ganger mer oksygen enn hva tradisjonelle linser gjør. Du vil dermed få optimalt syn gjennom hele dagen, og du kan trygt ha de på deg når du sover.

– Ønsker du å prøve døgnlinser, er det viktig at du snakker med optikeren din. Sammen kan dere finne ut om øynene dine tåler å ha på seg linser døgnet rundt, og sikre at linsen ikke påfører øyet ditt noen negative reaksjoner, forteller Karin.

Døgnlinser finnes i ulike varianter, fra linser som du kan sove med et par netter på rad, til 30 dager i strekk. Førstnevnte egner seg for eksempel godt om du skal på overnattingstur i skogen, og ikke har mulighet til å ta de vanlige linsene dine inn og ut på en hygienisk måte.

– Selv om kontaktlinsen er godkjent for å brukes i flere dager i strekk, anbefaler jeg at du tar av deg linsene for å rense dem ca. en gang i uken. Da gir du også øynene muligheten til å hvile, noe de trenger. Du vil oppleve forbedret komfort, og redusere risikoen for betennelser, avslutter Karin.

synstest

Når tok du en synstest sist?

Her kan du bestille time hos en av våre dyktige optikere

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk her

Kontaktlinse på fingeren

Kjøp linser på nett

Hos oss kan du kjøpe kontaktlinser på nett - raskt, enkelt og trygt!

Se våre kontaktlinser her
Kontaktlinser

Hvordan begynne med kontaktlinser?

Prøv kontaktlinser helt gratis! Slik sikrer vi at vi finner den linsen som du er mest komfortabel med i hverdagen.

Prøv kontaktlinser!