Under en synstest foretar optikeren målinger for å avdekke hvor godt du ser, hvilke styrke som er riktig for deg og hvordan øynene dine jobber sammen. På den måten kan vi sikre at du ser godt, men også kontrollere øyehelsen din.

Dette bør du vite om synstesten

1. Synet ditt forandrer seg gjennom hele livet

Synet ditt forandrer seg hele livet, og for voksne mennesker kan det lønne seg å ta en synstest hvert annet år. Det kan Karin Lund, Optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland, fortelle:

- Det er for eksempel mange langsynte som ikke vet at de har en synsfeil. Øyet har en stor evne til å tilpasse seg og kompensere for synsfeil, og langsynte kan derfor ofte se godt både på nært hold og på avstand.

Oppdager man ikke en synsfeil, kan resultatet være symptomer som hodepine, tretthet og nedsatt konsentrasjon.

- Rundt 40-årsalderen begynner man i tillegg å merke at øyets «autofokus» har blitt dårligere. Dette kalles gjerne "aldersrelatert langsynthet" og er en naturlig prosess. Det fører til at man vanligvis jevnlig må justere brillestyrken frem til synet stabiliserer seg igjen rundt 65-årsalderen, forklarer Lund.

2. Vi skreddersyr synstesten til deg

En synstest starter med at optikeren stiller deg spørsmål om hvordan dine nåværende briller eller kontaktlinser fungerer i hverdagen, din generelle helsehistorikk og om dine nåværende synsbehov i forbindelse med både arbeid og fritid. På den måten kan vi skreddersy resten av synstesten til deg.

- Under en synstest kartlegger vi øyemotorikk, samsyn, pupillereflekser, synsfelt og øynenes innstillingsevner ved nærarbeid. Vi måler også synsskarpheten med din nåværende brille/ linsestyrke, forklarer Siw Kristin Dahl, kontaktlinseoptiker hos Brilleland i Levanger.

3. Vi sjekker også øyehelsen din under synstesten

Det er viktig å ha fokus på øyehelse. Under synstesten gjør også optikeren en grundig undersøkelse av øyehelsen din. Det vil si at han eller hun undersøker alle strukturer i øyet, fra hornhinnen lengst fremme, til den bakre netthinnen. Slik kan vi oppdage eventuelle tegn til øyesykdommer. Vi tar også et digitalt bilde av netthinnen din. På denne måten kan vi følge opp og dokumentere øyehelsen din over tid.

- Alle Brillelands optikere er autorisert helsepersonell med en omfattende utdannelse i faget. Vi gjør en grundig undersøkelse for å ivareta øyehelsen din og finne den beste løsningen for deg og synet ditt. Ved mistanke om tilstander som bør følges opp, vil du bli henvist til lege eller øyelege for videre vurdering, forklarer Karin Lund, og legger til:

- Alle våre optikere og butikkmedarbeidere er underlagt loven om taushetsplikt.

 

Vi tar alltid en trykkmåling på alle over 40 år, ettersom de fleste øyesykdommer er aldersrelatert. Økt trykk i øyet kan være en indikasjon på grønn stær.

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time