Hvorfor får man diabetes retinopati?

Røyking, høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier er faktorer som er med på å fremskynde utviklingen av diabetes retinopati. Sykdommen oppdages hovedsakelig hos dem med diabeters type 1 og diabetes type 2. Retinopati oppstår når en økende mengde blodsukker samles på netthinnen. Skadene oppstår dersom man går med for høye blodsukkerverdier over lengre tid, og retinopati kan føre til fullstendig eller delvis tap av synet.

Hvordan oppdage diabetes retinopati?

Typiske symptomer på sykdommen er tap av synsfeltet og tåkete syn. Siden forandringene i øyet skjer gradvis er sykdommen vanskelig å oppdage, spesielt på et tidlig stadium. Du kan faktisk ha sykdommen uten å vite om det. Derfor er det viktig med jevnlige kontroller hos en optiker eller øyelege.

Hvem får diabetes retinopati?

Risikoen for å utvikle skade på netthinnen øker i takt med antall år man har sykdommen. Om den oppdages på et tidlig stadium kan man behandle tilstanden. Mens mange diabetikere tidligere stod i fare for å miste synet er prognosene i dag bedre takket være flere behandlingsmetoder. Diabetes retinopati kan behandles med laser eller kirurgisk inngrep. Laserbehandlingen tar sikte på å hindre eller forsinke en forverring av synet, og behandlingen foregår over tid. Om sykdommen ikke behandles kan det føre til varig synstap.

Diabetes retinopati kan oppstå om blodsukker er for høyt over tid. Det kan være du ikke oppdager det før du begynner å få tydelige symptomer. Derfor er det viktig med jevne synsundersøkelser, særlig hvis du har diabetes.