Hvordan oppstår Aldersrelatert Macula Degenerasjon?

AMD er en aldersrelatert sykdom. Årsaken til at sykdommen er redusert transport av næringsstoffer til sentralsynsområdet på netthinnen. Det finnes ikke en spesifikk grunn til hvorfor sykdommen oppstår, men personer som røyker, har høyt blodtrykk, er overvektige eller har AMD i familien er i større risiko for å utvikle sykdommen.

Hvordan oppdage AMD?

Kjennetegnet på AMD er at rette linjer og kanter kan se krokete eller bølgete ut i sentralsynet. AMD medfører tap av det sentrale skarpsynet, den viktigste delen av synssansen. Dette fører til at enkle gjøremål som bilkjøring, lesing og håndarbeid blir vanskelig.

Det finnes to typer AMD, en tørr og en våt, der den tørre er den mest vanlige. 10-15 prosent av som har tørr AMD utvikler våt AMD.

Du kan følge med på synet ditt hjemme. Det er viktig å teste øynene hver for seg siden endringer ofte skjer i kun det ene øyet.

Her kan du laste ned en rutenettabell som du kan bruke til å oppdage eventuelle forandringer på netthinnen på et tidlig stadium:

  1. last den ned
  2. print den ut
  3. heng den opp på kjøleskapet hvor du jevnlig kan ta testen

Tabellen har en prikk i midten av rutenettet som du skal fokusere på under hele øvelsen. Test ett øye om gangen og ha på deg riktige lesebriller. Om linjene i rutenettet ser krokete eller bølgete ut, burde du kontakte en optiker eller øyelege for videre vurdering.

Les mer: Øyesykdommer

Hvordan behandle AMD?

Det er svært viktig å få regelmessig sjekk av øynene. Jo tidligere diagnosen stilles, jo bedre muligheter har man til å begrense synstapet.

Det finnes ikke noen behandling av tørr AMD, men det har nylig blitt tatt i bruk en ny type lysbehandling som har vist lovende resultater i kliniske studier. Dette tilbys foreløpig veldig få steder. Det viktigste man kan gjøre er å redusere risikoen og bremse utviklingen av sykdommen.

Den arvelige faktoren får man ikke gjort noe med, men røykeslutt og det å ha et variert kosthold med mye frukt, grønne bladgrønnsaker, fisk og nøtter kan være med å bremse utviklingen av sykdommen. Det er også viktig å beskytte øynene med solbriller.

Når det gjelder våt AMD er det vanskelig å reversere skader som har oppstått som en følge av forkalkning i øyet, men noen vil kunne oppleve en liten forbedring av synet ved å få medisin injisert direkte i øyet. 

Husk; jo tidligere du får diagnose og behandling, jo bedre muligheter har du til å begrense skaden i øyet.

Ta en øyehelsekontroll

Kun740,00

Ta vare på øyehelsen din

Inkluderer trykkmåling og digitalt bilde av netthinnen

Bestill time