Hvordan oppstår forkalkning på netthinnen?

Sykdommen oppstår pga. redusert transport av næringsstoffer til sentralsynsområdet på netthinnen. Røyking og blodtrykksproblemer øker risikoen for sykdommen.

Hvordan oppdage forkalkning på netthinnen?

Kjennetegnet på forkalkning på netthinnen er at rette linjer og kanter kan se krokete eller bølgete ut i sentralsynet. Forkalkning i øyet medfører tap av det sentrale skarpsynet, den viktigste delen av synssansen. Enkle gjøremål som bilkjøring, lesing og håndarbeid blir vanskelig.

Her kan du laste ned en rutenettabell som du selv kan bruke til å oppdage eventuelle forandringer på netthinnen på et tidlig stadium:

  1. last den ned
  2. print den ut
  3. heng den opp på kjøleskapet hvor du jevnlig kan ta testen

Tabellen har en prikk i midten av rutenettet som du skal fokusere på under hele øvelsen. Test ett øye om gangen med riktige lesebriller på. Om linjene i rutenettet begynner å se krokete eller bølgete ut, kontakter du en optiker eller øyelege for videre vurdering.

Hvordan behandle forkalkning på netthinnen?

Å reversere skaden som har oppstått som en følge av forkalkning i øyet er vanskelig, men noen vil kunne oppleve en liten forbedring av synet ved å få medisin injisert direkte i øyet. 

Husk; jo tidligere du får behandling, jo mindre skade vil en forkalkning i øyet kunne påføre deg. 

 

 

Ta en øyehelsekontroll

Kun740,00

Ta vare på øyehelsen din

Inkluderer trykkmåling og digitalt bilde av netthinnen

Bestill time