Allergi og røde øyne

En vanlig årsak til røde øyne er allergi. Allergi kan føre til øyekatarr, som kan skyldes overfølsomhet i kontakt med visse stoffer som vanligvis ikke utgjør noe problem for mennesker. Pollen, husmidd, støv og dyrepartikler er vanlige syndere når det gjelder allergi og røde øyne.

Skjermtid og tørre øyne:

I dag tilbringer vi mye tid foran skjermer, noe som kan føre til tørre øyne. Dette kan resultere i røde, slitne og tørre øyne på slutten av dagen. Øyedråper og tilpassede linser er vanlige løsninger for dette problemet.

Les også: Slik påvirker skjermbruk synet ditt

Sprengt blodkar i øyet

Et sprengt blodkar kan få øyet til å se veldig rødt ut. Dette er ikke smertefullt og går over av seg selv etter en stund. Blodkar i øyet kan briste av ulike årsaker, for eksempel høyt blodtrykk, om du gnir deg i øyet eller under ved for eksempel kraftig hoste eller tunge løft.

Betennelse på øyelokk

Dersom tilstanden i hovedsak gjelder øyelokket, kan blefaritt være årsaken. Dette er en betennelse i talg- eller hårkjertler som vanligvis går over av seg selv.

Det kan også hjelpe å rense øyelokkskantene dine med spesial renseservietter. Snakk med optikeren din om hvordan du best renser øyelokkskantene.

Rødt øye kan også skyldes øyebetennelse og årsaken kan være virus, bakteriell eller soppinfeksjon. Dette vil vanligvis være forbunnet med andre symptomer som smerte, tåreflått eller puss. 

Snøblindhet

En mindre vanlig, men smertefull årsak til røde øyne er snøblindhet. Dette oppstår etter eksponering for mye sollys, for eksempel under skiturer eller båtturer.

Årsakene til røde øyne kan variere fra allergi og skjermtid til sprengte blodkar, betennelse på øyet eller øyelokk og snøblindhet. Det er viktig å forstå disse årsakene for å kunne håndtere tilstanden på en hensiktsmessig måte. Dersom du opplever røde øyne og er usikker på årsaken, kan det være lurt å bestille en time hos en optiker i den nærmeste Brilleland-butikken din for å finne årsaken og riktig behandling.

diabetes retinopati

Øyesykdommer og symptomer

Regelmessige kontroller er viktig, da noen øyesykdommer ikke gir symptomer før etter lang tid. Rutinekontrollene kan avdekke forandringer og mulige øyesykdommer, slik at du kan få videre oppfølging på et tidlig stadium.

Les om øyesykdommer

Her finner du den nærmeste Brilleland-butikken din

synstest

Når tok du en synstest sist?

Her kan du bestille time hos en av våre dyktige optikere

Bestill time
Bilde av eldre dame som leser på scheselong

Synsfeil og symptomer

Det er slitsomt å bearbeide et dårlig synsinntrykk, og et korrekt syn er en forutsetning for at vi skal fungere godt i det daglige. Dessverre er ikke synet like perfekt fra naturens side.

Les mer om ulike synfeil