Hvem og rammes av fotofobi, og hvordan?

Mennesker i alle aldere kan oppleve tilstanden. Vanligvis påvirkes begge øynene samtidig, men det kan også skje at kun det ene øyet rammes. I noen tilfeller kan du faktisk ha behov for øyeblikkelig hjelp av optiker eller lege. Vi forklarer deg litt mer om vanlige symptomer og når du skal oppsøke hjelp.
Symptomer på fotofobi:

  • Ekstra følsomme øyne i sterkt lys
  • Mysing
  • Normal belysning føles for sterk
  • Det er vanskelig for deg å lese
  • Tørre og/eller rennende øyne
  • Hodepine
  • Lyspunkter som ikke forsvinner enten du har åpne eller lukkede øyne

Diagnose og årsaker til lysfølsomhet

For å få en diagnose og utelukke alvorlige årsaker, bør du oppsøke optikeren din. Lysfølsomhet kan være et symptom på ulike tilstander, inkludert øyesykdommer som grå stær, makuladegenerasjon, uveitt, konjunktivitt, tørre øyne, og hornhinnerift. 

I tillegg kan migrene og andre typer hodepine også forårsake lysfølsomhet. Noen hjernesykdommer som meningitt, encefalitt, og subaraknoidal blødning kan også føre til fotofobi. Det er viktig å søke øyeblikkelig legehjelp hvis du opplever symptomer på disse tilstandene sammen med fotofobi.

Behandling av fotofobi

Behandlingen vil avhenge av årsaken til øyefølsomheten. Det kan inkludere alt fra kirurgi og medisiner til hvile og bruk av solbriller eller filterbriller i sterkt lys. Smertestillende medisiner kan også hjelpe mot hodepine, og øyedråper kan hjelpe hvis øynene dine er tørre. Optikeren din vil sørge for at du får den behandlingen som er riktig i akkurat ditt tilfelle.

Les også: Fargeskiftene glass som tilpasser seg lysforholdene rundt deg

Kan fotofobi være farlig?

Lysfølsomhet i seg selv er ikke farlig, men det kan være et symptom på noe annet som kan være det, avhengig av den underliggende årsaken som nevnt over. Selv om fotofobi i seg selv er et symptom og ikke en sykdom, kan det være et tegn på en alvorlig tilstand som krever medisinsk behandling. For eksempel kan fotofobi være et symptom på alvorlige øyesykdommer, migrene, hjernesykdommer som meningitt og encefalitt, eller en subaraknoidal blødning (blødning i hjernen). Disse tilstandene kan være livstruende og krever øyeblikkelig medisinsk oppmerksomhet. Derfor er det viktig å oppsøke lege eller optiker hvis du opplever fotofobi, spesielt hvis det er ledsaget av andre alvorlige symptomer.

synstest

Når tok du en synstest sist?

Her kan du bestille time hos en av våre dyktige optikere

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Bilde av eldre dame som leser på scheselong

Synsfeil og symptomer

Det er slitsomt å bearbeide et dårlig synsinntrykk, og et korrekt syn er en forutsetning for at vi skal fungere godt i det daglige. Dessverre er ikke synet like perfekt fra naturens side.

Les mer om ulike synfeil
diabetes retinopati

Øyesykdommer og symptomer

Regelmessige kontroller er viktig, da noen øyesykdommer ikke gir symptomer før etter lang tid. Rutinekontrollene kan avdekke forandringer og mulige øyesykdommer, slik at du kan få videre oppfølging på et tidlig stadium.

Les om øyesykdommer