Ny hverdag med solbriller med styrke

- Mamma, er det masse sol i dag, spør Herman (10 år), og legger til:

- Kan jeg ha på meg solbriller?

- Han synes det er ekkelt å gå med vanlige briller når det er sol. Det blir så skarpt lys, forklarer mamma Vivian, og legger de nye pilotbrillene til Herman i skolesekken.

I år går både Herman og søsteren Victoria sommeren i møte med nye solbriller med styrke i glassene. Victoria har hatt denne løsningen i mange år, men for Herman er det første par med solbriller med styrkeglass. Det har gitt 10-åringen en bedre brillehverdag.

Beskytt barnas øyne mot UV-stråling

I sommerhalvåret ligger solbrillene fast i skolesekken, slik at Victoria og Herman kan bytte ut de vanlige brillene i friminuttene. I sommerferien er solbriller fast inventar i tursekken.

- Jeg har selv brukt briller siden jeg var liten, og har hatt solbriller med styrkeglass i mange år, forteller Vivian.

- Jeg ble veldig glad da optikeren fortalte at solbriller med styrke var en mulighet også for barna, som begge er avhengig av briller.

Det er stort fokus på viktigheten av godt syn i klasserommet, men det er også viktig å huske på at barna skal se godt under lek. Dropper de solbrillene, vil det skarpe sollyset oppleves ubehagelig. Nettopp derfor anbefaler Annemette Blindheim ved Brilleland Nordre i Trondheim solbriller med styrkeglass også til barn.

- I tillegg er det viktig å bruke solbriller for å beskytte øynene mot skadelige UV-stråler, forteller Annemette.

Barnas øyne filtrerer bort mye mindre av UV-lyset enn det øyet til en voksen gjør, og studier viser at 25-50 % av øyets totale UV-eksponering skjer før vi har flyt fylt 18 år.

- UV-eksponeringen kan i verste fall føre til øyeproblemer senere i livet, som grå stær og forkalkning på netthinnen. For å forebygge dette bør barn ha på seg solbriller når de er utendørs, også når det er overskyet.

La barna få velge solbriller selv

Både Victoria og Herman er glad i å bruke solbriller, og mamma Vivian tror nøkkelen til suksess skyldes at barna selv har vært med på å velge ut brillene. Mens Victoria på 14 år har valgt seg en kul retro-inspirert modell, falt Herman for et par klassiske pilotbriller fra Ray-Ban.

- At barna selv synes de ser kule ut og liker brillene de har på seg gjør at de vil bruke solbrillene oftere, tror Vivian.

Det er Annemette hos Brilleland enig i.

- La barna selv være med på å velge solbrillen de skal ha, og hør på hva de ønsker seg. Kom med innspill som «den er kanskje litt for stor», og spør gjerne oss i butikken om tips og råd. Da kan vi også sikre at solbrillen sitter riktig og gir optimal beskyttelse.

Hos Brilleland finner du et stort utvalg solbriller for barn, fra kjente merkevarer som Play! og Polaroid. Se utvalget her eller besøk din lokale Brilleland-butikk - velkommen!

Dette må du sjekke før du kjøper solbriller til barnet ditt:

  • Er solbrillen CE-merket?
  • Har solbrillen filterkategori 2 eller 3?
  • Sitter solbrillen slik at den beskytter mot lys som kommer ovenfra og fra siden?
  • Sitter solbrillen godt på hodet?

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Bestill synstest til barnet ditt

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll

Bestill time