Ingen vil tilbringe nyttårsaften på legevakten. I gjennomsnitt er det over 300 personer som får feiringen ødelagt på grunn av øyeskader. I 2022 kom ti av disse direkte fra fyrverkeri.

– Ti er ti for mange. Vi har en nullvisjon for øyeskader fra fyrverkeri og jobber derfor med et påbud om bruk av beskyttelsesbriller når man skal håndtere fyrverkeri, sier Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening.

For 3. året på rad deler Brilleland ut 10.000 gratis beskyttelsesbriller til barn og voksne i samarbeid med Synoptik-fondet. Dette gjøres for å løfte fokuset på sikkerhet og øyevern ved bruk av fyrverkeri. Brillene kan hentes uforpliktende i butikk.

Norsk Fyrverkeriforenings 7 tips til en trygg og fin nyttårsfeiring:

1. Respekter oppskytningstiden

Det er bare lov å bruke fyrverkeri fra 18:00 til 02:00 på nyttårsaften. Slik begrenser vi lydnivået til en kort periode for mennesker og firbeinte venner.

2. Bruk beskyttelsesbriller

Både de som ser på og de som tenner på fyrverkeriet bør bruke beskyttelsesbriller. Hold også god avstand.

3. Les bruksanvisningen

Her finner du alt fra hvor du skal tenne på, til hvilken avstand du skal holde for at det skal være trygt.

4. Planlegg oppskytingen

Finn et trygt sted der fyrverkeriet ikke kan velte.

5. Ikke tenn på igjen fyrverkeri som ikke virker

Alt fyrverkeri som er solgt i Norge har gjennomgått strenge kontroller. Dersom det allikevel skulle være noe som ikke fungerer, skal man returnere fyrverkeriet og få pengene tilbake.

6. Hold avstand

Fyrverkeri er best på avstand. Da ser man mer, og det er tryggere. Bøy deg heller aldri over fyrverkeri.

7. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen

Vurderingsevnen blir dårligere under alkoholpåvirkning og kan i verste fall føre til ulykker.

Halverte antall øyeskader

Folkehelseinstituttet rapporterer 24.000 øyeskader i Norge hvert år. Skadene kan oppstå ved ulike aktiviteter, og det er trolig mørketall fra fyrverkeri. Sammen med forbudet om pinneraketter som kom i 2008, er vernebriller det mest effektive for å unngå øyeskader på nyttårsaften.

– Antall øyeskader relatert til fyrverkeri har blitt halvert etter at forbudet ble innført. De tre siste årene har fyrverkerisalget økt med mer enn 30 prosent, mens antall øyeskader har holdt seg stabilt. Dette viser at folk tar sikkerheten på alvor, sier Spets.

Både de som tenner opp og de som ser på bør bruker beskyttelsesbriller. Hele 70 prosent av alle barnefamilier feirer nyttårsaften med fyrverkeri.

– Vi oppfordrer sterkt til å hente gratis beskyttelsesbriller hos oss før nyttårsaften, sier Optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland, Karin Lund og legger til:

– Godt syn er viktig for å kunne fungere bra i hverdagen og alle tiltak som kan hjelpe folk til å beskytte øynene sine synes vi er bra. Vi deler ut Uvex beskyttelsesbriller som er av høy kvalitet både i forhold til passform, holdbarhet og optisk kvalitet i glassene. Glassene er laget av polykarbonat som er et meget bruddsterkt plastmateriale. De er behandlet med antidugg-belegg på innsiden og ripe/kjemikaliebeskyttelse på utsiden.

– Disse kan selvsagt også brukes i andre situasjoner der man ønsker å beskytte øynene sine litt ekstra.

Barnas øyne ekstra utsatt for stjerneskudd

I tillegg til glør som faller fra himmelen, utgjør stjerneskudd en fare for synet. Her er spesielt barn utsatt, siden stjerneskudd ofte er noe de får holde i hånden selv.

– Stjerneskudd regnes som fyrverkeri og kan gi varige skader om man er uforsiktig. En tommelfingerregel er at både store og små burde beskytte øynene når man skal ut å se på fyrverkeri, sier Spets. 

Behold et godt syn hele livet

Så mye som 80 % av sanseinntrykkene våre kommer fra synet, noe som gjør synet til vår viktigste sans. Fagsjef i Brilleland forteller at det er et opplysningsbehov rundt øyehelse og det å ta vare på synet.

– Brilleland har stort fokus på øyehelse. Tar du en synsundersøkelse i Brilleland vil du alltid, i tillegg til vurdering av ditt brillebehov, også få en grundig vurdering av øyehelsen din og gode personlige anbefalinger om hvordan du best tar vare på synet ditt.

Kroppen har en evne til å kunne restituere seg selv ved skader, men dette er ikke alltid tilfellet når det kommer til øynene. Selv en liten skade kan få store konsekvenser for synet.

– Vi anbefaler alle å skaffe seg et par beskyttelsesbriller. Steinsprut lager hakk på frontruten. Tenk om en syklist får steinsprut i øyet, sier Spets før han legger til:

– Det krever lite å ta på seg et par briller, men det kan gjøre en stor forskjell. I tillegg til de mange gode funksjonene beskyttelsesbrillene er fra Uvex har, er de moderne og har formen som en sportsbrille. Forhåpentligvis bidrar dette til at enda flere bruker beskyttelsesbriller både på nyttårsaften og resten av året.

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Bilde av dame som tar en synstest

Synstest

KR740,00

En synstest hos Brilleland tar ca. 30 minutter

Les mer om synstesten her

Vern om synet med vernebriller

Synet er vår viktigste sans - i noen situasjoner er det lurt med ekstra beskyttelse.

Hva er en vernebrille?