– Folk bruker ikke vernebriller fordi de ikke er klar over hvor seriøse konsekvensene av skadene kan være. Og så er det noe med nyttårsaften, at folk ikke tenker så langt utover kvelden, sier Monica Wigant, optiker i Brilleland Drammen.

Etter nyttårsaften 2021/2022 ble det registrert 12 øyeskader på grunn av fyrverkeri, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Tallet samsvarer med snittet de siste fem årene.

Vernebriller redder syn

For å unngå permanente og smertefulle øyeskader er det én ting både øyeleger, direktoratet for samfunnssikkerhet og optikere anbefaler: bruk vernebriller.

– Å bruke vernebriller er en så enkel ting og kan være hele forskjellen på et uhell som går bra og et uhell som tar synet ditt, sier Monica.

Hun påpeker at ikke bare de som fyrer opp fyrverkeriet bør ha vernebriller, men også de som ser på. Både store og små.

Stjerneskudd kan også skade øyet

Lar du barna leke med stjerneskudd på nyttårsaften? Mange tenker på dette som en trygg aktivitet, men en liten gnist på et ubeskyttet øye er nok til at nyttårsaften ender på legevakten.

– Er man veldig uheldig kan selv de minste skader få store konsekvenser, advarer Monica.

– En liten gnist fra et stjerneskudd kan lage sviskader på hornhinnen, og hvis ikke skaden er helt overfladisk vil den gi arr. Ligger arret foran pupillen risikerer du å få en permanent forstyrrelse i synsfeltet, utdyper hun.

Mindre fyrverkeri og stjerneskudd er farlig nok, men en stor andel av øyeskader hvert år kommer fra større fyrverkeri. Får man disse i øynene kan det være katastrofalt.

– Blir du truffet i en så høy hastighet kan det føre til store blødninger og skader på netthinnen. Netthinnen er den indre delen av øyet vårt som fanger opp synsinntrykk, og skader her vil i verste fall føre til fullstendig synstap.

A1_01371.jpg

Beskytter vanlige briller mot fyrverkeri? 

– Til en viss grad vil vanlige briller beskytte mot fyrverkeri, sier Monica, men hun påpeker at dette langt ifra er nok.

– I motsetning til vernebriller dekker ikke vanlige briller hele øyet. Og så er vernebriller laget av polycarbonat som tåler støten fra fyrverkeri.

Brilleland deler ut gratis vernebriller

– I 2021 fikk vi inn et lass med beskyttelsesbriller og vi delte ut alle, forteller optikeren og smiler.

Gjennom førjulstiden og frem til nyttår henger Brilleland opp plakater som informerer at her kan man få gratis beskyttelsesbriller, helt uforpliktende.

– Alle synes det er kjempefint at vi deler ut. Folk vil jo være forsiktig rundt nyttår, påpeker Monica, og fortsetter:

– Terskelen for å skaffe og bruke beskyttelsesbriller er dessuten litt lavere når man får de gratis. Dette er jo kjempefine av polykarbonat som kan brukes hele året og ikke bare på nyttårsaften!

A1_01352.jpg

Slik beskytter du deg best mot skader fra fyrverkeri og stjerneskudd

Fyrverkeri kan være gøy for hele familien, så lenge man behandler det med omhu. Her er noen av sikkerhetsrådene fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

  • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
  • Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt pakk gjerne rundt med snø hvis det finnes.
  • Unngå at fyrverkeriet blir fuktig eller vått.
  • Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
  • Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med vann og lever tilbake til forhandler.
  • Stjerneskudd skal bare brukes ute.
  • Ikke bunt flere stjerneskudd sammen – da kan det bli store flammer som slår tilbake i hånda.
  • Hold de på strak arm, i god avstand fra andre mennesker.
  • Ikke vift foran ditt eget eller andres ansikt.
  • Bruk beskyttelsesbriller når du bruker stjerneskudd for å unngå gnister i øynene.

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time