Når sommeren heller mot slutten pakker vi sekken, drar jobbdressen ut av skapet og handler inn nytt penal. Studentene fyller campuser, kontorene fylles med solbrune kollegaer, og noen begir seg på skoleveien for aller første gang. Det er en tid for ny giv, nye muligheter – og synstester.

– Vi ser at mange flere bestiller synstest etter sommerferien, forteller Optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland, Karin Lund, og fortsetter:

– Etter en tid med ferie og avslapping hvor det har vært lange dager og lyse kvelder, er det tilbake til arbeidsoppgavene og mørkere høstvær. Da oppdager flere at synet ikke er som det pleide å være.

Karin forteller at særlig studentene, med store arbeidsmengder og mye tid foran bøker og skjerm, ofte merker at de har behov for å få synet sjekket.

Studenter tar synstest før studiestart

Tips for syn og øyehelse som gjør studietiden enklere

Studentene Kristian-Manuel og Markus er opptatt av å ha godt syn. Markus skal begynne på elektronikkingeniør-studiet med mye pensum og knoting med små elektriske systemer, mens bioteknologi-student Kristian-Manuel studerer måleinstrumenter og dataskjermer hele dagen. Å studere er ikke alltid en dans på roser.

– Jeg opplever noen ganger å få hodepine når jeg sitter ved skjermen, sier Markus.

– Og jeg kan kjenne en trykkende smerte bak øynene når jeg blir sliten, det er ofte et forvarsel til migrenene jeg får, forteller Kristian-Manuel, og legger til:

– Jeg vet at den mørke forelesningssalen vi sitter i kommer til å påvirke migrenen min veldig.

Karin Lund har helt konkrete tips til Markus og Kristian-Manuel, og alle andre som opplever hodepine, nakkesmerter og andre symptomer på dårlig syn:

Kristian-Manuel forteller at han tok synstest sist for et par år siden, og Markus har ikke vært hos optiker på fem år.

– Vi burde kanskje dra til synstest oftere, sier Kristian-Manuel, og tenker høyt:

– Å ta vare på synet er jo en del av det å ta vare på helsen din.

Markus nikker ivrig, og avslutter:

– Synsrelaterte ubehag og hodepine er kanskje litt for normalisert i studentkulturen.

Student om synstest og studier

Er kollegaene dine redde for å gå til optiker?

Karin er enig i at flere studenter kunne ha godt av å sjekke synet sitt, men hun opplever faktisk at studenter er flinkere til å gå til optiker enn de som har full jobb.

– Studenter sitter mye foran bok og skjerm, og de søker hjelp når det medfører mye ubehag. Mens personer som går gjennom synsreduksjonen i 40-60 årsalderen, gjerne utsetter optiker-timen så lenge som mulig, forteller hun og utdyper:

– I den alderen blir linsen på øyet stivere og vi blir ofte mer langsynt som resultat. Det er et alderstegn som mange sliter med å akseptere, og for de som alltid har hatt “perfekt syn” går det på stoltheten løs, sier Karin.

Masterstudent Dominika har selv opplevd hvor viktig det kan være å ha godt syn på jobben. Hun er for ung til å bli påvirket av aldersrelatert langsynthet, men når hun jobbet fulltid med datamaskiner i Polen så måtte hun likevel gå gjennom en obligatorisk synstest.

– Det er standard prosedyre i Polen, forteller Dominika, og utdyper:

– Det er viktig å oppdage forandringer i synet tidlig, så du har mindre sjanse for at det skal gå ut over helsen din. På den måten er arbeidsplassen med å beskytte de ansattes helse ved å få dem til å sjekke synet sitt.

Karin forteller at Brilleland har avtaler med mange bedrifter, hvor ansatte kommer til Brilleland for utmåling og sjekk om det er behov for databriller.

Les mer: Bedriftsavtale hos Brilleland

– Hvis du sitter mesteparten av dagen foran en skjerm og trenger annen styrke på skjerm-avstand enn lang avstand eller lese-avstand, så har du lovgitt rett på databriller fra arbeidsgiver.

Det er ikke bare voksne som trenger å få synet sitt kontrollert, også barn kan ha godt av en optikers vurdering.

Gi barnet den beste skolestarten med en synstest

Karin anbefaler alle foreldre å følge med på de minste når det gjelder syn. Synsfeil kan utvikle seg fort når man er barn.

– Barn merker ikke selv når de ser dårlig. Øyet deres er hele tiden i endring, men det er også veldig tilpasningsdyktig i ung alder. Derfor kan det gå veldig langt før man merker noe om man ikke passer på, advarer optikeren og fagsjefen.

Les mer: Dårlig syn hos barn

Hun påpeker synsfeil kan gå ut over barnas mestring av skolehverdagen.

– Med nærsynthet kan ikke barnet se klart hva som er på tavlen, mens langsynte barn kan slite med konsentrasjon og nærarbeid som lesing og skriving.

Et av de beste rådene for å dempe utviklingen av nærsynthet for barn er også et av de beste rådene for å dempe utviklingen av nærsynthet for voksne: vær utendørs!

– Forskningen viser at å komme seg ut et par timer i løpet av dagen kan forebygge og minske utviklingen av nærsynthet, informer Karin.

Men noe av det viktigste man kan gjøre for barnas øyehelse er å ta dem med til synstest, spesielt når de skal inn i et helt nytt miljø på skolebenken. Godt syn kan gjøre stor forskjell i hvordan barnas opplevelse av skoletiden vil være.

– For meg er det like naturlig å ta med barna mine til synstest som det er å kjøpe skolesekk til dem. På den måten får de best mulig utgangspunkt til å lære og ha det gøy på skolen, avslutter Karin Lund.

Synsproblemer påvirker 1 av 5 barn i skolealder - Kilde: NOF

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Har du spørsmål om synstest og øyehelse?

Ung eller gammel - hos Brilleland undersøkes syn og øyehelse av autoriserte optikere. Her har vi samlet litt forskjellig informasjon - kanskje lærer du noe nytt?

Synstest og øyehelse
Synstest av Joakim

Slik gikk det da Joakim (8) skulle ta synstest

Dårlig syn hos barn kan hemme aktiv utfoldelse, gi konsentrasjonsvansker og problemer med å følge med på skolen. Derfor er det viktig å avdekke eventuelle synsproblemer hos barn så tidlig som mulig.

Joakim på synstest

Bestill synstest til barnet ditt

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll

Bestill time

Hva er de vanligste synsproblemene hos barn?