Et godt syn kan være viktig for livskvaliteten din fordi vi får 80 % av sanseinntrykkene våre fra det. Synet er derfor en av våre viktigste sanser og da er det viktig å ta godt vare på det.

Hva er symptomer på dårlig syn?

 1. Du flytter på ting eller må gå nærmere for å se noe
  Trenger du å holde det du leser lenger unna for å kunne se teksten? Eller kanskje du må gå nærmere for å kunne se TV'en eller lese hva som står på et skilt? Den dårlige nyheten er at dette kan være tegn på langsynthet eller nærsynthet, men den gode nyheten er at dette kan korrigeres med briller eller kontaktlinser.
 2. Du må myse for å se bedre
  Må du myse for å kunne se ting? For eksempel veiskilt, undertekstene på TV eller ting på nært hold som for eksempel skjermen på telefonen din? Dette er tegn på at øynene dine må anstrenge seg ekstra, og da er det på tide å ta en synstest.
 3. Hodepine
  Et av de vanligste tegnene på at man har problemer med å se er hodepine. Flere ulike typer synsfeil kan føre til dette, og særlig langsynthet. Mange med langsynthet er ikke klar over at de har det fordi de kan se helt klart, men de må anstrenge øynene for å fokusere. Denne anstrengelsen kan føre til hodepine og tretthet. Så hvis du ofte får en uforklarlig hodepine, spesielt ved arbeid nærme øynene dine kan det være en god idé å sjekke synet.
 4. Bilkjøring i mørket er vanskelig
  Mørkesynet vårt forverres når man blir eldre og man kan bli litt mer nærsynt i mørket. Dette gjør at spesielt bilkjøring kan bli både vanskelig og farlig, men en brille som er spesialtilpasset for kjøring i mørket kan hjelpe på problemet. Kjørebriller med VariView Drive har en overflatebehandling og et filter som gir økte kontraster og er laget for å redusere lysspredning fra Xenon og ledlys fra møtende biler. Dette bidrar til at du blir en enda sikrere sjåfør.
 5. Du føler deg ofte trøtt og sliten
  Sover du nok, men føler deg likevel trøtt og sliten? Dette kan være et symptom på dårlig syn. Hvis øynene dine anstrenger seg hele tiden for å se klart kan man føle seg sliten. Mye og langvarig skjermbruk krever mer av øynene våre og kan føre til at du blir ekstra sliten. Kanskje en databrille kan være noe for deg?
 6. Øynene dine svir
  Anstrengte øyne kan også føre til at de kan svi og gjøre vondt. Dette kan komme av ulike synsfeil, for eksempel aldersrelatert langsynthet. Dette kan utvikle seg både raskt og langsomt, og begynner å bli merkbart etter fylte 40 år. Hos Brilleland får du hjelp av en dyktig optiker til å finne riktig løsning for deg.

Hva kan synsproblemer føre til?

Dårlig syn kan faktisk gi fysiske plager. Mange med slike plager er ofte ikke klar over at de skyldes synsfeil, og tenker ikke på å gå til optiker. Spesielt yngre mennesker kan kompensere for langsynthet ved å anstrenge øynene og er derfor ikke klar over at de har et synsproblem. Synsproblemer og anstrengte øyne kan føre til plager som hodepine, trøtthet, såre øyne og lysfølsomhet.

For barn kan konsekvensene av synsproblemer være større. Dårlig syn hos barn og unge kan hemme deres aktive utfoldelse og gi konsentrasjonsvansker på skolen og gjøre det vanskeligere å følge undervisningen. Derfor er det viktig å avdekke synet til barn så tidlig som mulig, les mer om dette her.

Nærsynthet

Når begynner man å se dårligere?

Du trenger ikke nødvendigvis være født med synsfeil for at du skal ha behov for briller eller kontaktlinser i løpet av livet. Dette kan oppstå i alle aldre, og kan bli fremtredende først i voksen alder. Fra man er 40 år gammel begynner de aller fleste å utvikle aldersrelatert langsynthet. Dette er en naturlig prosess og gjør at man bør justere brillestyrken sin jevnlig fram til synet stabiliserer seg igjen når man er rundt 65 år. Et vanlig tegn på alderslangsynthet er at man får problemer med å se på nært hold og at man må holde bøker og mobiltelefonen lenger unna for å kunne lese hva som står.

En annen grunn til at synet blir dårligere over tid er at vi bruker mange timer foran skjermer og bøker. Når man ser på korte avstander aktiveres hele 16 øyemuskler i følge optiker og fagsjef Karin Lund i Brilleland. Dette sliter på synsfunksjonen og er en stressfaktor for øyet. Hvis du opplever at små synsfeil begynner å bli plagsomme eller tegn på aldersrelatert nærsynthet bør du bestille en time til synstest.

Er det mulig å forbedre synet?

Det eneste som kan korrigere synet er kontaktlinser, briller eller kirurgiske inngrep. Det er derimot en del grep du kan gjøre for å ta vare på synet ditt. Det beste tipset er å sjekke synet hvert andre år. På denne måten kan optikeren følge med på utviklingen av øynene dine, og tidlig oppdage om det er noe som ikke er som det skal. Et annet viktig grep er å bruke solbriller hele året. UV-stråler er skadelig for øynene, og kan blant annet forårsake tidlig utvikling av grå stær. En god balanse mellom skjermbruk og aktiviteter utendørs kan også være viktig for å avlaste øynene. I tillegg bør du spise sunt og få i deg vitaminer. Dette kan ikke korrigere synsfeil, men antioksidanter som Vitamin A, C og E kan beskytte mot grå stær og aldersrelatert svekkelse av skarpsynet.

Hvis du er i tvil om synet ditt har svekket seg eller hvis du kjenner deg igjen i noen av tegnene og symptomene nevnt her bør du ta en synstest. Synet er en av dine viktigste sanser og det er viktig å ta vare på det.

Bestill synstest

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

synstest

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time