Faktisk kan opp til 80 % av synsfeltet ditt nedsettes i sensitivitet. Optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland, Karin Lund, forklarer:

– Tunnelsyn i forbindelse med bilkjøring skyldes at øyet har vanskeligere for å registrere det som foregår i sidesynet når bilen man sitter i beveger seg i høy hastighet.

Tunnelsyn kan skyldes høy fart, men også sykdom

Når du kjører bil, bruker du sidesynet for å orientere deg om trafikkbildet.

– Vi bruker sidesynet for å følge med på andre bilister, syklister og fotgjengere på veien. Det er også med sidesynet at vi holder øye med barn som leker i veikanten, eller biler som kommer inn fra kryssende veier, forteller Karin.

Har du dårlig sidesyn, eller om du kjører såpass fort at du har fått tunnelsyn, vil du ha problemer med å se biler, dyr eller mennesker som kommer inn fra siden. Det kan skape farlige situasjoner i trafikken.

Karin forklarer at det er viktig å skille mellom tunnelsyn knyttet til bilkjøring, og «ekte» tunnelsyn. Sistnevnte er en tilstand som oppstår som følge av øyesykdom.

– «Ekte» tunnelsyn vil si at du ikke ser ting som er i sidesynet, men bare det som er rett ved siden av de objektene du fokuserer direkte på. Årsaken til denne tilstanden er oftest grønn stær (glaukom) eller den genetiske sykdommen Retinitis Pigmentosa, forteller optikeren, og legger til:

– Det er viktig å oppdage grønn stær så tidlig som mulig. Får du diagnosen tidlig, er det mulig å begrense omfanget av tunnelsyn.

Les også: Hva er grønn stær?  

Tilpass hastigheten etter veiforholdene

Ifølge NAF, opplyser en kvart million bilister at de har opplevd farlige situasjoner som sjåfør som har vært synsrelatert. For å unngå tunnelsyn som oppstår som følger av høy fart, har Karin følgende råd:

- Alltid overhold de gjeldene fartsgrenser.

Hun forklarer at redusert fart tilsvarer mer tid til å se objekter i sidesynet.

– Derfor er det viktig å tilpasse hastigheten etter veiforholdene. Er det motgående trafikk, snodde veier eller dårlig sikt, er det viktig å senke hastigheten slik at du oppdager hindringer i tide.

Skyldes tunnelsynet øyesykdommer, kan dette begrenses ved å ta regelmessige synsundersøkelser. På den måten kan du starte behandling så tidlig som mulig.

Under en synstest, undersøker optiker blant annet sidesynet ditt. Finn en ledig time til en optiker nær deg: Bestill synstest

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk:

Fordeler NAF-medlemmer.jpg

Fordeler for NAF-medlemmer

Som NAF-medlem har du medlemsfordeler hos Brilleland som hjelper deg å sikre et optimalt syn i trafikken.

Les om dine fordeler som NAF-medlem