Uansett utgangspunkt er det flere grep du kan ta for å ta vare på øyehelsen, forteller Martina-Paz Pino-Parra. Hun er optiker hos Brilleland i Pilestredet i Oslo.

– Det er ikke så komplisert, kanskje det hjelper å være litt bevisst, sier hun. 

Her er hennes seks beste tips:

1. Sjekk synet

– Det er det første du må gjøre. En viktig grunn for å sjekke synet er for å vite at man har riktig styrke i brillene, eller å finne ut om man i det hele tatt trenger briller. Martina-Paz forteller at det hender det kommer folk inn i 50-årene eller eldre som aldri har vært hos optiker, så det er ikke alle som tar det som en selvfølge at de bør sjekke synet.

– Vi anbefaler hvert andre år som hovedregel for voksne, men bare du får dratt en gang er det bedre enn ingen, sier hun.

I tillegg kan synstest bidra til å avdekke øyesykdom og andre generelle sykdommer. De fleste øyesykdommer kommer langsomt og er derfor vanskelig å oppdage før de vises som synsforstyrrelser. Med regelmessige synstester kan man se eventuelle forandringer og dermed få henvisning fra optiker til øyelege eller bli anbefalt å sjekke for eksempel blodtrykk hos fastlegen. På den måten kan man oppdage eventuelle sykdommer tidlig nok til å kunne gjøre noe med det.

2. Beskytt synet mot solen

– Å bruke solbriller er superviktig. Det er øyets solkrem. Det er ikke noe annet som beskytter øynene mot UVA og UVB-stråler enn solbriller. Vi bruker jo solkrem for å beskytte huden mot å bli brent. Det samme kan skje med øyet. Vi kan få solskader og tørre øyne. UV-stråler endrer vevet og eldrer øynene. Det kan føre til grå stær, forteller Martina-Paz.

Husk at det er lurt å bruke solbriller året rundt, også når det er overskyet, fordi UV-strålene trenger gjennom skylaget. Pass på at solbrillene dine er CE-merket, slik at de beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Hos Brilleland oppfyller alle solbriller dette kravet.

DSC_2470.jpg

3. Hygiene

– Hold det rent rundt øyet for å unngå øyekatarr eller tørre øyne. Er det tørt rundt vippene kan det gi litt sandfølelse. Bruker du linser er det ekstra viktig med gode vaner og god håndhygiene for å unngå infeksjon på øyet. Det er mange som har dårlige vaner, og det går som oftest bra, men er du uheldig kan det gå gærent og synet vil svekkes.

4. Ta pause fra skjermen

Martina-Paz forteller at mange opplever å bli slitne i øynene av å bruke skjerm. Brilleland selger mye databriller som er tilpasset den avstanden dataskjermen er fra deg. Dette har de fleste rett til å få dekket av jobben og er til hjelp for mange. Er du lyssensitiv kan du også teste blålysfilter i databrillene. Martina-Paz har likevel et ekstra råd: Ta pauser!

– Uansett om man har databriller eller ikke, er det viktig å ta pauser fra nærarbeid. Vi er ikke ment for å se lenge på noe som er så nært. Vi er ment for å være ute i naturen og se langt vekk. Når vi ser seks meter eller nærmere aktiverer vi fokuseringsmusklene, og de blir overanstrengte hos mange. Når man ser på noe som er minst seks meter unna, hviler øynene, forteller hun og fortsetter:

– Det er derfor viktig å ta en pause og se bort fra det man gjør. Jeg sier til alle: Se mer opp og vekk fra skjermen. En fin huskeregel er 20-20-20. Hvert 20. minutt skal du se i 20 sekunder på noe som er 20 feet, eller seks meter, unna.

Dette er spesielt viktig for barn der synet er i utvikling. Vær mer ute og få dagslys, sier Martina-Paz.

5. Husk beskyttelsesbriller

Hvert år før nyttår får beskyttelsesbriller oppmerksomhet, fordi det årlig er flere som skader øynene i uhell med fyrverkeri. Men ikke la vernebrillene bli liggende i skuffen resten av året. Enten det er arbeid med saging, kjemikalier, idrett som ishockey eller andre ting der det kan komme flyvende elementer, er det en fin forholdsregel å bruke beskyttelsesbriller.

– Jeg husker fra studiene at en lærer fortalte at en squashball har perfekt størrelse for å treffe øyet. En skade eller infeksjon du ikke får behandlet, kan være nok til at synet ikke blir det samme, sier Martina-Paz.

– Du har bare de øynene du har. Skader kan gi arrdannelse. Får du en dyp nok skade på hornhinnen, som er den klare delen av øyet, blir det opak, det blir som å ha en grått filter over øyet. Arrdannelse kan gjøre at det er ubehagelig med linser, eller man ikke klarer å korrigere synet så godt med briller. Man tenker alltid “det skjer ikke meg”, men hvis du er uheldig, er det ofte irreversibelt.

BRIL0268_Vernebriller-3264.jpg

6. Plei synet innenfra

Øyehelse henger sammen med den generelle helsen, så det er to viktige ting du kan gjøre for å passe på synet innenfra: Vitamin A, B2, Sink og DHA er alle vitaminer og mineraler som bidrar til normalt syn. Dette får du i deg gjennom melkeprodukter, fet fisk, lever, kjøtt, egg, grønnsaker og grove kornvarer. Så hvis du passer på å ha et normalt, variert kosthold, passer du også på synet.

Å stumpe røyken er også viktig for øynene. Tobakksrøyking dobler risikoen for grå stær og er årsak til en rekke øyesykdommer. Undersøkelser viser at bare 16 prosent er klar over at tobakk er skadelig for synet, ifølge Norges Optikerforbund. 

Røykere er også mer utsatt for øyebetennelser, tørre øyne og flere øyesykdommer som kan føre til redusert syn og blindhet. Årsaken er at røyking skader blodomløpet, som igjen skader øyet. I tillegg kan det hope seg opp med avfallsstoffer på netthinnen. Passiv røyking og snus kan også være skadelig for synet.

synstest

Når tok du en synstest sist?

Her kan du bestille time hos en av våre dyktige optikere

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din