Kroppen er fantastisk! Ikke bare bærer den oss gjennom livet, den bærer også frem liv. Det betyr store endringer i hormoner, livsstil, våkenetter, underskudd på søvn og stress. Ikke minst betyr det endorfinrush av kjærlighet, tid borte fra jobb (og dataskjerm) og en ny hverdag med endret fokus. Synet på livet endrer seg ofte med barn, kanskje også selve synet.

Dette vet Optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland, Karin Lund, som selv opplevde tørrere øyne i sine to svangerskap.

– Jeg våknet opp om morgenen med knusktørre øyne og at det var vanskelig å se. Vi vet at ubalanse i hormoner kan gi tørre øyne, sier hun.

Tørre øyne er en av de vanligste endringene hos gravide, og det gjelder å blunke i gang tåreproduksjonen for å «vekke» synet. I tillegg er det også veldig vanlig at brillestyrken endrer seg under graviditet, og man kan ha behov for ny styrke på briller og linser. 

Har du nylig gjennomgått et svangerskap? Kom innom Brilleland for en synstest!

Synsforandringer i svangerskapet

Mange gravide rapporterer om tørre øyne, eller uskarpt og forvrengt syn i svangerskapet. Noen oppdager forandringen først når de begynner å amme, mens andre oppdager endringen først når de er tilbake på jobb. Synet er kanskje ikke like skarpt som før, og du får kanskje behov for ny styrke i briller og linser.

Plutselige forandringer i synet kan virke skummelt, spesielt i en så stressende periode hvor man i tillegg kan være ekstra sårbar. Men, de som opplever synsforandringer som skyldes midlertidig ubalanse i hormoner, kan trøste seg med at endringene ofte blir borte når normal hormonbalanse er tilbake.

– Hvis man opplever endring i synet, så er det greit å sjekke det ut. Man vet jo ikke alltid hva som er årsaken til synsendringer, forteller Karin og fortsetter:

– Dårlig syn kan også være et av symptomene på andre systemiske plager som høyt blodtrykk, og i verste fall svangerskapsforgiftning.

Synsforandringer skjer ikke bare i svangerskap. Les mer om: Aldersrelaterte synsforandringer

Overrasket over synsforandringer relatert til gravidtet

Det er ikke alle som er klar over at graviditet kan påvirke synet. Nicole Gundersen er mor til en elleve måneder gammel gutt, og vi møter dem på Karl Johans gate i Oslo.

– Jeg er veldig overrasket over at graviditet kan påvirke synet ditt, sier Nicole.

Nicole opplevde ikke noen store synsforandringer under svangerskapet sitt, men hun bruker briller.

– De burde jo vært med i dag, smiler hun før hun triller videre.

Bytt styrke på briller og linser om det er nødvendig

Svangerskapsrelaterte synsendringer går som oftest tilbake til normalen ved endt svangerskap, eller når man slutter å amme. Karin Lund påpeker at om du opplever synsendringer i svangerskapet så er det lurt å oppsøke optiker, selv om det forståelig nok kan virke som siste prioritet i en travel og krevende periode.

– Før vi har undersøkt vet vi ikke om synsendringene er svangerskapsrelaterte, eller om det skyldes andre underliggende årsaker. Plutselig synsendringer må man ta alvorlig uansett, sier Karin.

Mange kan kvie seg for å endre styrke eller ta i bruk synskorrigerende hjelpemidler når synsendringen er midlertidig, men Karin oppfordrer til å gjøre det til en vane.

– Om man skal forandre styrken på brillene i en periode er selvfølgelig en vurdering man tar med kunden, men i enkelte tilfeller kan det være helt nødvendig. Hvis man er nødt til å kjøre bil når det er mørkt ute, så kan litt dårligere syn være veldig farlig, understreker hun.

– I tillegg kan ukorrigerte synsfeil gi mange små og store symptomer, som man ikke nødvendigvis vil ha på toppen av alt det et svangerskap medfører. Vi kan ta en ny test om tre til fire måneder, om synet skulle korrigere seg selv, forteller Karin.

Når man nettopp har fått et barn blir hensyn til en selv og øyehelsen ofte siste prioritet.

– Men hvis du våkner opp med tørre øyne, og de er såre og vonde, så går det utover livskvaliteten. Ta en tur til optiker, så kan vi hjelpe deg, avslutter Karin.

Les mer om: 4 gode behandlinger av tørre øyne

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

synstest

Synstest

Når tok du en synstest hos optiker sist?

Bestill time her
synet endrer seg med alderen

Synet ditt endrer seg gjennom hele livet

Dette må du vite om synet ditt – uansett alder

Endringer i synet
Synet endrer seg

Hvorfor forandrer synet seg?

Vet du hvorfor du begynner å se dårligere når du passerer 40, og hvorfor små synsfeil blir mer fremtredende i voksen alder?

Våre optikere forklarer!