Selv om du ikke er født med synsproblemer, kan dette oppstå i alle aldre og deler av livet. Det er særlig to aktiviteter som gjør at synsfeil blir mer fremtredende i voksen alder: lesing og arbeid foran dataskjerm.

I tillegg går synet gjennom en naturlig prosess hvor det endrer seg når du passerer 40 år.

Optometrist M.Sc og fagsjef Karin Lund i Brilleland forklarer deg hvorfor:

- Når du passerer 40 år starter en helt naturlig prosess som gjerne kalles ”aldersrelatert langsynthet”. Etterhvert som øyelinsen blir eldre mister den noe av sin elastisitet. Når dette skjer får man problemer med å fokusere på samme måte som tidligere, og man vil da oppleve problemer med å se på nært hold. Ett av symptomene på aldersrelatert langsynhet som mange kjenner seg igjen i er at man gjerne opplever et behov for å holde mobilen lenger unna og at armene blir ”for korte”, forklarer hun.

Lesing og skjermbruk kan være en stressfaktor for øyet 

- Grunnen til at små synsfeil, som ellers ikke påvirker hverdagen i stor grad, blir mer fremtredende når du leser eller jobber mye foran dataskjerm er rett og slett fordi øyet ikke er skapt for denne typen arbeid, sier Karin Lund.

  • Når man ser på korte avstander, slik man gjerne gjør når man sitter ved skjerm eller på mobil, aktiveres hele 16 øyemuskler.
  • Flere timer med nesen i en bok eller foran en PC skjerm sliter på synsfunksjonen og er en stressfaktor for øyet.
  • Synet blir for statisk når man sitter lenge med kort arbeidsavstand.

Riktige briller løser problemet

Opplever du at små synsfeil blir plagsomme, eller symptomer på aldersrelatert langsynhet, bør du bestille time til synstest. Det finnes flere typer brilleglass for ulike situasjoner, og optikeren vil hjelpe deg med å finne en løsning som passer for deg. 

- Er du nærsynt, normalsynt eller langsynt kan det å bytte til en progressiv brille bidra til å justere aldersrelatert langsynthet. Har du ikke tidligere brukt briller, kan en lesebrille eller en såkalt ”livstilsbrille” sikre at du ser godt når du leser, jobber med nærarbeid eller sitter foran skjerm, råder optikeren.

- Er du allerede brillebruker og opplever synsplager når du leser eller sitter foran skjerm, kan et ekstra par skjermbriller som er tilpasset denne ”mellomavstanden” bidra til at øyet slapper mer av.

 

Ta en øyehelsekontroll

Kun740,00

Ta vare på øyehelsen din

Inkluderer trykkmåling og digitalt bilde av netthinnen

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk