Idet du kjører ut av den mørke tunnelen blir du møtt av strålende sollys. I noen sekunder blir alt hvitt, og omgivelsene viskes ut. Bilen fortsetter fremover. Det tar noen sekunder. Kanskje ti, kanskje seksti. Omsider faller omgivelsene tilbake på plass, og du kan endelig se normalt igjen.

Kjenner du deg igjen i historien over?

Vi har alle opplevd å bli blendet når vi kjører bil. Det er helt normalt, men jo eldre vi blir desto mer plagsomt kan blendingen være.

–Når vi blir eldre skjer det forskjellige endringer i øyet. En av disse endringene er at synet vårt blir dårligere til å tilpasse seg skiftende lysforhold, som for eksempel når du kommer kjørende ut av en mørk tunell, forklarer Karin Lund, Optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland. 

Dette kan du gjøre om du blir blendet

Har du blitt blendet, vil øyet normalt sett bruke opp mot ett minutt på å tilpasse seg nok til at du kan se detaljer igjen.

– Tilpasningen til lys fortsetter over de neste 20 til 30 minuttene, der skarpsynet og fargesynet gradvis vender tilbake til normalen, forklarer Karin. I løpet av disse minuttene kan bilen du sitter i ha kjørt flere hundre meter, avhengig av farten.

Opplever du å være plaget med blending, og at det tar lang tid før du ser normalt igjen, bør du bestille time til synstest hos optiker.

Karin forteller at det er flere ting du selv kan gjøre for å bedre problemet med blending:

– Unngå å se direkte mot lyktene hos biler i motgående kjørefelt, forklarer Karin.

– Det er også viktig at frontrute og lykter er rene. En skitten frontrute vil øke blendingen, da lyset blir spredt, og skitne lykter gir dårligere sikt.

Unngå farlige situasjoner

En kvart million bilister forteller at de har opplevd farlige situasjoner som sjåfør på grunn av synet. Det forteller kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

– Likevel mener over 90 prosent av bilførere at de ser godt nok, forklarer Camilla.

Svekket syn, blant annet som følge av blending, kan føre til at du ikke oppdager trafikkfarlige situasjoner i tide.

– Å ta en ekstra sjekk av synet er en enkel, men viktig forsikring for å unngå farlige situasjoner og ulykker, sier Camilla.

Er du usikker på hvor godt du egentlig ser? Synet forandrer seg hele livet, ofte uten at vi merker det selv. Bestill en time til synstest her.

Opplever du å være mye plaget med blending, og at det tar lang tid før du ser normalt igjen, bør du bestille time til synstest hos optiker.

Karin forteller at det er flere ting du selv kan gjøre for å bedre problemet med blending:

– Unngå å se direkte mot lyktene hos biler i motgående kjørefelt.

– Det er også viktig at frontrute og lykter er rene. En skitten frontrute vil øke blendingen, da lyset blir spredt, og skitne lykter gir dårligere sikt.

 

 

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk:

Fordeler NAF-medlemmer.jpg

Fordeler for NAF-medlemmer

Som NAF-medlem har du medlemsfordeler hos Brilleland som hjelper deg å sikre et optimalt syn i trafikken.

Dine fordeler som NAF-medlem
mørkekjøring og syn

Mørkesyn og bilkjøring

Når du er 40 år vil du ha større problemer med å se en fotgjenger i mørket enn du ville som 20-åring.

Slik endres synet