Er du lite glad i å kjøre bil i mørket?

Da er du ikke alene. Når høstmørket senker seg, kan det være en ekstra prøvelse for synet vårt. Det blir ekstra tydelig når vi setter oss bak rattet.  Dårlig mørkesyn kan skyldes mangel på A-vitamin og øyesykdommer som for eksempel grå stær, men også at øyet rett og slett har blitt eldre.

– Etterhvert som vi blir eldre, blir linsen i øyet stadig mer gul. For at du skal se godt, trenger du derfor mer lys inn i øyet. Dette vil du merke spesielt godt når du kjører bil på kvelden.

Slik endrer synet seg når du blir eldre

Et klart tegn på at du har dårlig mørkesyn er at du ikke ser fotgjengere i veikanten før du er tett på dem, og at det blir vanskeligere å lese uten godt lys.

– Synet endrer seg med alderen. Øyet blir gradvis mindre følsomt for lys. Du kan også få dårligere skarpsyn, og kontrastsyn og mørkesyn vil reduseres, sier Karin, og forklarer at dette er noe som gradvis vil skje hos oss alle.

Også andre faktorer kan påvirke mørkesynet vårt. Om du opplever at du i større grad ser «stjerner» rundt lys, kan det skyldes uklarheter i øyelinsen.

– Med alderen kan du derfor oppleve at det «stråler» fra lysene til møtende biler. Dette skyldes at lyset spres når det passerer uklarhetene i øyelinsen, forklarer Karin.

Les også: Trygg i trafikken med godt syn 

Dårlig syn øker risikoen for ulykker i trafikken

En kvart million bilister forteller at de har opplevd farlige situasjoner som sjåfør på grunn av synet. Det forteller kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

– Likevel mener over 90 prosent av førerne at de ser godt nok. Å ta en ekstra sjekk av synet er en enkel, men viktig forsikring for å unngå farlige situasjoner og ulykker.

Både Camilla og Karin understreker viktigheten av å ta synstest med jevne mellomrom – særlig etterhvert som du blir eldre.

– Med alderen blir øyet dårligere til å tilpasse seg endrede lysforhold og kjøring i mørket. Da øker risikoen for ulykker, forteller Camilla.

Les også: Slik endres synet etter du har passert 40 år

Førerkortundersøkelse

Kun840,00

Inkluderer attest for godkjent synskrav for oppkjøring

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Fordeler NAF-medlemmer.jpg

Fordeler for NAF-medlemmer

Som NAF-medlem har du medlemsfordeler hos Brilleland som hjelper deg å sikre et optimalt syn i trafikken.

Les mer her