Utstyrt med tang og en haug med briller, tar Anette godt tak i brilleinnfatningen og klemmer til.

Når man vet hvor lett det er å ødelegge en brille ved et uhell, er det nesten komisk hvor vanskelig det er å ødelegge den med vilje. Til slutt knekker innfatningen og de ulike delene sorteres i glass, plast og metall, før de går videre til Norsk Gjenvinning.

– Noen ganger er det skikkelig kronglete å få ut glassene, forteller hun, og plukker opp neste brille som skal parteres.

Briller er som regel laget av metall, plast og glass. Tre komponenter som alle kan gjenvinnes, men som likevel havner i forbrenningsavfallet.  Det ønsket Brilleland å gjøre noe med, og våren 2023 inngikk de samarbeid med arbeidsinkluderingsbedriften ARBA om å kildesortere gamle briller.

3.jpg

Viktig med sosial bærekraft

Brilleland har i mange år tatt imot brukte briller i sine butikker og gitt dem videre til Vision For All. Organisasjonen reiser med optikere til fattige land og hjelper folk med synstest og å få briller. Men ikke alle briller egner seg til å gi videre. Når de er defekte eller har en produksjonsfeil, kastes brillen.

­– Å kildesortere en brille handler om demontering av små deler. Dette er mikroarbeid der vi trengte noen som kunne bistå. Å få inn en aktør som ARBA, løser et virksomhetsbehov for oss, i tillegg til at det skaper arbeidsplasser og bidrar til sosial bærekraft, sier kjededirektør i Brilleland, Kjetil Engen.

Sosial bærekraft har vært en del av Brillelands DNA siden oppstarten i Danmark i 1985. De siste årene har de også jobbet i økende grad med miljøtiltak. Han er veldig fornøyd med at samarbeidet bidrar på begge områder.

2.jpg

Har det gøy på jobb

ARBA er Asker og Bærums største arbeidsinkluderingsbedrift. De fleste hos dem er enten uføretrygdet eller har vært utenfor arbeidsmarkedet av ulike grunner. Hos ARBA får de en jobb å gå til, arbeidstrening, opplæring, karriereveiledning og hjelp tilbake til arbeidslivet. 

– Vi gjør veldig mye forskjellig. Alt er gøy, og vi har det veldig hyggelig her, forteller Anette.

På samme arbeidsbord sitter Thomas. Han har tatt på seg et par solbriller og lener seg tilbake. «Nå mangler du bare motorsykkelen» kommer det fra en av de andre i rommet.

– Briller er det morsomste å jobbe med, skyter Thomas inn, selv om også han liker de varierte arbeidsoppgavene.

– Det er fint å ha en jobb å gå til. Her er det livskvalitet på jobb og jobben tar vare på humøret, forteller han.

Både gjenvinning og arbeidsplasser

Therese Gallala, avdelingsleder i ARBA, forteller at de er veldig glade for samarbeidet med Brilleland.

– Dette er veldig fine arbeidsoppgaver for oss, samtidig som det passer vår strategi. Vi synes jo det er nytenkende å gjenvinne og samtidig skape arbeidsplasser, sier hun.

ARBA har allerede gjenvinning som et av sine felt. Blant annet ved å ta inn ulike gjenstander på Isi gjenvinningsstasjon i Bærum og klargjøre dem for salg i sin egen butikk «Arba brukt og litt nytt» i Sandvika. De frakter også møbler fra Isi gjenvinningsstasjon til Gjenbruksbutikken på Ikea Slependen.

– Det er veldig bra at en av Norges ledende optikerkjeder tar ansvar og er bevisst. Og de ansatte er stolte over arbeidsoppgavene de utfører, sier hun.

5.jpg

Viktig samarbeid

Det er 114 arbeidsplasser på tilrettelagt arbeid hos ARBA, og det er mange som står på venteliste. Samarbeid med næringslivet er avgjørende for å sikre jevn drift.

Når de presenterer seg på næringslivsdager i Asker og Bærum, opplever de at mange ønsker å jobbe med dem, likevel trenger de mer å gjøre.

– Vi ønsker store samarbeidspartnere. Ingen jobb er for liten eller for stor hos oss. Uansett om det er tidsfrister eller kvalitet, har vi en gjeng som jobber på. Mange av våre samarbeid har vart i mange år. Det er vi stolt over og det er jo et tegn på kvalitet.

Både Brilleland og ARBA er derfor veldig fornøyd med å ha fått på plass samarbeidet, som kommer både nærmiljøet og miljøet til gode.

Slik fungerer prosessen med avfallshåndteringen:

  • Du leverer dine brukte briller til din nærmeste Brilleland-butikk.
  • Brillene sorteres i den enkelte butikk. Brillene som holder høy kvalitet, doneres til Vision For All og de resterende går til ARBA
  • ARBA demonterer brillene og sorterer disse etter 4 avfallstyper (glass, metall, plast og restavfall)
  • Sorterte briller hentes av Norsk Gjenvinning og fraktes til deres mottaksanlegg i Drammen. Her håndteres avfallet som senere vil få nytt liv (innveiing/materialgjenvinning).

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Hjelp oss å hjelpe!

Du kan gi dine gamle briller nytt liv ved å levere de inn til din nærmeste Brilleland-butikk. Vi sørger for at briller som kan gjenbrukes blir delt ut til noen som trenger de, resten gjenvinnes.

Vision for All

Miljø og bærekraft i Brilleland

Vårt grønne hjerte banker for en grønn fremtid - det bærer vi med oss i alt vi gjør.

Se hva vi gjør