Endelig - idrettsutøver på fulltid

Et år har gått siden Salum fikk realisert drømmen om å kunne leve av friidretten. Dagens vær er en fin metafor for livet den siste tiden - solskinn.

- Det siste året har vært helt fantastisk. Jeg føler en sterk indre ro og har en fantastisk hverdag som heltidsutøver. Jeg, som alle andre, blir ikke yngre med årene. Jeg fyller 30 år i november, men kroppen føles yngre. Det er som om kroppen er 16 år igjen. En ung kropp med et erfarent hode er en god kombinasjon. Jeg har troen.

Salum smiler, åpenbart fornøyd med sitt eget resonnement, tar en slurk av kaffekoppen, myser og retter litt på solbrillene når solen som treffer ham rett i ansiktet utenfor Bislett Stadion. Iført en rød track suit spaserer han inn på Bislett Stadion med treningsbagen i hånden.

Salum knakk koden

- Jeg trener ikke noe særlig mer nå enn før, men jeg kan hvile og restituere langt bedre mellom øktene. Ved siden av å trene så er det jo fremdeles jobbing, men da som sponsoroppdrag og arbeid for samarbeidspartnerne mine. Det gir ikke den samme belastningen på kroppen. Alle rundt meg er forståelsesfulle for at idretten kommer først, og vi planlegger derfor også godt sammen.

Salum er ferdig med dagens økt. Kun én økt i dag. Vel inne på stadion spaserer vi langs den ytterste løpebanen til lyden og synet av ivrige mosjonister. De puster og peser. De fleste har på seg sportsbriller. Forståelig nok når det er skyfritt, varmt og solrikt. Bak mange mørke glass skjuler det seg øyne som vitner om at det er vondt å løpe intervaller. Salum spaserer nærmest i snegletempo mot starten av 100-meteren.

Salum ler på Fana Stadion

Trening og fritid i full harmoni

- Den indre roen gjør at jeg er langt mer tilstede og kan nyte dagene bedre. Før var jeg mye mer stresset, og dagene gikk som oftest i ett fra morgen til kveld, haste seg fra frokost til trening, skynde seg på jobb, spise, jobbe mer og så rekke en kveldsøkt før jeg måtte legge meg igjen. Jeg rakk aldri føle på de små hverdagsgledene som å møte venner på trening, ta en kaffe i solen eller hjelpe noen i klasserommet. Jeg måtte alltid rekke det neste på agendaen. Det var ikke en bærekraftig måte å leve på, men å slutte med å følge drømmene har aldri vært noe alternativ.

Salum tar på seg det ene brilleparet etter det andre. Vi tar bilder av han iført både raske briller og mer formelle klassikere. Salum holder brillene svært tett opp mot øyene for å kunne se detaljene på dem.

- Jeg ser åpenbart bedre ut enn hva jeg ser, bryter han ut, i det et nytt par er satt på nesen. Under sekundet senere ler han godt av sin egen kommentar og bryter ut i en karakteristisk dans. Kombinasjonen av en vits om eget syn og dansetrinn, som viser ren glede, eksemplifiserer Salums personlighet. Det er hakuna matata – frasen på swahili som betyr ingen bekymringer og som de fleste av oss har hørt fra filmen Løvenes Konge.

Salum på  Fana Stadion under Trond Mohn Games

Ringen er sluttet

- Det er alltid godt å reise til Bergen. Nå som jeg bor i Oslo føler jeg at jeg har to hjem. Det er ganske kult å tenke på.

Vi snakker om Trond Mohn Games på Fana Stadion som Salum skal løpe 3.juni.

- Visste du at det var på Fana Stadion jeg deltok på mitt aller første stevne? Jeg løp en 60m, 100m og 200m. Jeg vant. Husker ikke tidene, men jeg vet jeg vant.

Vi pakker sammen og rusler rolig ut av Bislett Stadion. Treningsleirer og de tøffeste øktene er han ferdig med for i år. Nå går snart turen til Sveits for å reklassifisere seg. Da er det en masse synstester som skal gjøres med medisinsk personell. Deretter venter Bergen og Trond Mohn Games. I fjor vant Salum 100 m. Akkurat slik han også gjorde første gang han var på Fana Stadion. Ringen er sluttet, men eventyret fortsetter.

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Salum + Brilleland = Sant

Svaksynte Kashafali er landslagsutøver i sprint, regjerende paralympisk mester, verdensmester og europamester på 100 meter. Sammen ønsker vi å sette økt fokus på øyehelse og samfunnsengasjement.

Brilleland stolt sponsor!
Bilde av dame som tar en synstest

Synstest

KR740,00

En synstest hos Brilleland tar ca. 30 minutter

Les mer om synstesten her
Salum som holder troféet

Ærespris til Salum!

Salum Kashafali fikk Fearnleys ærespris etter at han vant paralympisk gull i Tokyo.

Fearnleys ærespris

Raske briller eller sportsbriller?

Enten du kaller dem det ene eller andre, kan vi love deg et stort og fargerikt utvalg. Stikk innom en Brilleland-butikk, eller se noe av utvalget her i nettbutikken.

Sportsbriller i nettbutikken