Mørket skaper utfordringer for synet

I de mørke høst- og vintermånedene kan lite dagslys skape utfordringer med å se godt bak rattet. Legg til svart, glinsende asfalt, tåke, sludd eller en skikkelig regnskur, og det blir plutselig enda vanskelig å oppdage fotgjengeren i mørke vinterklær, elgen som bykser over veien og biler som kommer kjørende inn fra en dårlig opplyst sidevei.
– Når det blir mørkt om høsten, blir også sikten dårligere. Andre trafikanter, dyr og annen informasjon som er viktig for å ferdes sikkert i trafikken, blir vanskeligere å se, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Hun forteller at Statens vegvesen gjennomfører dybdeanalyser av alle dødsulykker, og kartlegger hvilke faktorer som bidrar til at ulykkene skjer.
– Is og snø er den klart mest dominerende faktoren knyttet til ytre forhold ved en dødsulykke, men dårlig sikt knyttet til lys og vær bidrar også. Overgangene ved skumring og daggry kan være spesielt krevende siden lysforholdene endrer seg relativt raskt. I tillegg kan det på disse tidspunktene være utfordringer med at solen står rett imot i lav høyde over horisonten, noe som kan gi en blendingseffekt, forklarer hun.

Mange sjåfører har opplevd skremmende situasjoner i trafikken, og mange føler seg spesielt utrygge når de kjører i mørket.
– Når vi kjører bil i mørket, er det blant annet vanskeligere å se andre trafikanter. Dette gjelder særlig fotgjengere som ikke bruker refleks, og det kan være spesielt utfordrende i fotgjengeroverganger og på bussholdeplasser med svak belysning. Det kan også være vanskeligere å vurdere avstander når sikten er redusert, og dette kan gi oss mindre tid til å reagere og gjøre gode valg, sier Ranes.

Les også: Trygg i trafikken med godt syn 

Gjelder også unge bilførere

Vi kan dessverre ikke kontrollere hverken høstmørket eller været, men synet vårt er en viktig faktor som vi kan gjøre noe med. Du tenker kanskje at du ikke trenger å ta turen til en optiker før du runder 40-tallet? Synet svekker seg riktignok med alderen, men det kan begynne å endre seg allerede i tenårene.

– Synet endrer seg gjennom hele livet. Øyets struktur kan endre seg etter at øyet er ferdig utvokst, og man kan bli nærsynt, langsynt eller utvikle skjeve hornhinner, sier optiker og kundeansvarlig i Brilleland, Soma Melissa Sayid.
Om du er student eller jobber mye foran PC-skjerm, krever synet mer enn hva som er naturlig for øynene. Da kan det være lurt med briller for å hjelpe øynene og for å unngå hodepine. I tillegg kan tørre øyne føre til ujevnheter i tårefilmen utenpå øynene, og føre til at lyset som kommer mot øynene spres i flere retninger og man blir blendet.

– Øyelinsen vokser også hele livet, og når man blir eldre blir linsen mindre gjennomtrengelig for lys, noe som bidrar til å svekke mørkesynet. Svekket mørkesyn kan også skyldes mangel på A-vitamin. Fotoreseptorene vi bruker under mørke forhold, trenger A-vitamin for å fungere, forklarer Soma.

I en undersøkelse gjennomført av IPSOS for Gjensidige, sier hele 3 av 10 sjåfører mellom 18 og 29 år at de ser dårligere på mørke veier. Og ettersom pupillen blir større når det er mørkt, kan en synsfeil som kanskje ikke er så plagsom i hverdagen, få større betydning bak rattet i mørket.
– Mange går rundt med små synsfeil uten å være klar over det, sier Soma.

Sjekk synet regelmessig

For å få førerkort i Norge må man oppfylle visse synskrav, men det er ingen krav om obligatorisk helsekontroll før man fyller 80 år. Dermed er det ditt eget ansvar som sjåfør å sørge for at du ser godt nok.
– Vi anbefaler en synsundersøkelse hvert andre år, både for å følge med på synets utvikling og helse, og for at du alltid har en god løsning som dekker dine daglige synsbehov. Det er mange som går rundt med unødvendige plager, som dårlig mørkesyn eller lysskyhet, som enkelt kan løses, forklarer Soma.
Det er anbefalt at man tar man en synstest hvert 1-2 år etter fylte 65 år. Ta ansvar for synet ditt i trafikken og bestill en synstest hos Brilleland.
– Forskjellen mellom kjørebriller og vanlige briller er at vi sørger for godt og bredt synsfelt og god overflatebehandling som reduserer blendingsfare som du kan bruke i trafikken i en kjørebrille. Vi anbefaler alltid antirefleksbehandling for å unngå unødvendig blending, sier Soma.

Guro Ranes oppfordrer alle sjåfører til å ta alle endringer i synet på alvor, i tillegg til å være ekstra oppmerksomme når de kjører i mørket.
– Dersom man merker at man begynner å se dårligere i mørket, er det lurt å gå til en optiker for å sjekke synet. Det å kjøre bil er en krevende oppgave som krever mye av sansene våre, og spesielt av synet. Det er ingen som ønsker å havne i en sitasjon der man har kjørt på noen, og særlig ikke en myk trafikant, fordi man ikke så dem, sier hun.

Les mer: Kjørebriller

Førerkortundersøkelse

Kun840,00

Inkluderer attest for godkjent synskrav for oppkjøring

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

7 tips for tryggere mørkekjøring:

  1. Sørg for rene frontruter og frontlykter
  2. Bruk lysene riktig
  3. Reduser farten når det er dårlig sikt
  4. Vær opplagt og uthvilt
  5. Vær ekstra oppmerksom når du kjører
  6. Sjekk synet regelmessig
  7. Oppsøk optiker dersom du merker synsendringer, f.eks. at du ser skilt og andre trafikanter senere, myser, blunker eller blendes mer, øynene svir, renner, klør eller er mer følsomme mot lys.
mørkekjøring og syn

Bilkjøring, alder og mørkesyn

Slik påvirker mørkesyn og alder dine evner som sjåfør.

Les mer her
Fordeler NAF-medlemmer.jpg

Fordeler for NAF-medlemmer

Som NAF-medlem har du medlemsfordeler hos Brilleland som hjelper deg å sikre et optimalt syn i trafikken.

Les mer her