Netthinnen er et tynt lag med celler bakerst i øyet ditt. Den spiller en avgjørende rolle i synsprosessen ved å konvertere lys til nerveimpulser som sendes til hjernen gjennom synsnerven. Det betyr at netthinnen er svært viktig for synet ditt og en netthinneløsning kan, i verste fall, få store konsekvenser for synet.

Netthinneløsning er derimot sjeldent og påvirker bare omtrent én av 10 000 mennesker per år. Det er mest vanlig hos mennesker mellom 40 og 70 år, og er ekstremt sjeldent hos barn.

Symptomer på netthinneløsning:

  • Lysglimt i synet, i ett eller begge øyne
  • Mange nye «flytere» (mørke flekker eller krusede linjer) i synsfeltet ditt
  • En mørk «gardin» eller skygge i kanten av synsfeltet ditt
  • En mørk «gardin» eller skygge som beveger seg over synsfeltet ditt
  • Plutselig uskarpt syn

Er du nærsynt bør du kjenne til tegnene. Da er risikoen for rifter og netthinneløsning høyere, fordi et nærsynt øye ofte er lenger og netthinnen er strukket ut og kan lettere få rifter eller løsne.

Det er normalt å ha noen «flytere», spesielt når du blir eldre. De skyldes små partikler inne i øyet ditt som kaster skygge på netthinnen. Hvis du derimot ser «flytere» for første gang eller plutselig har mange nye, kan det være et symptom på netthinneløsning.

Hvis en del av netthinnen din har løsnet, vil du sannsynligvis se en mørk skygge over deler av synsfeltet ditt, som samsvarer med den delen av netthinnen som ikke fungerer. Hvis skyggen beveger seg eller blir større, kan det skyldes at mer av netthinnen har løsnet, og problemet blir verre.

Hvis du opplever disse symptomene, bør du kontakte lege eller optiker umiddelbart, da du kanskje trenger hasteoperasjon.

netthinneløsning symptomer

Årsaker og typer av netthinneløsning

Behandling av netthinneløsning

Behandlingen for en løsnet netthinne er kirurgi. Det er tre hovedtyper, og de vil vanligvis alle bli gjort under lokalbedøvelse.

Hvis du har en rift i netthinnen, vil legen din reparere dette samtidig. Behandlingen for rift i netthinnen er kryoterapi (frysebehandling) eller laserterapi som forsegler revnen.

Vitrektomi er den vanligste behandlingen for netthinneløsning. Den innebærer å fjerne noe av glasslegemsvæsken fra innsiden av øyet ditt og erstatte den med en boble av gass. Dette stopper presset på netthinnen og holder den på plass mens den gror. Gassen forsvinner av seg selv over tid.

Faglig innhold på denne siden er godkjent av optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland, Karin Lund.

synstest

Når tok du en synstest sist?

Synet ditt er en av dine viktigste sanser. 80 % av alle våre sanseinntrykk får vi gjennom synet. Derfor er det viktig at du tar godt vare på det og sjekker synet jevnlig med en synstest hos optiker.

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din