Når du ser ut av bilruten din, ser du alt klart, med tydelige kontraster? Eller virker det som omgivelsene er dekket av et grått lag med tåke? Opplever du sistnevnte, bør du sjekke om frontruten trenger en god vask. Hvis ikke bør du bestille en time til synstest hos optiker.

Trygg i trafikken med godt kontrastsyn

Kontrastsyn er øyets evne til å skille detaljer med forskjellig mørkhetsgrad. Størst kontrast oppnår man med sort mot hvit eller hvit mot sort, mens dårligst kontrast oppstår når det er lys grå mot hvitt, eller mørk grå mot sort.

– Du kan ha godt skarpsyn, men likevel oppleve at du ikke ser detaljer like godt om kontrastene er dårlige, forklarer Karin.

Hun understreker at godt kontrastsyn er en viktig forutsetning for å ferdes trygt i trafikken.

– Risikoen for å overse noe i trafikkbildet øker, jo dårligere kontrastsyn du har. Har du problemer med å se kontraster, vil du bruke lengre tid på å oppdage folk som går i veikanten eller andre hindringer. Spesielt når det er såkalte «dårlige lysforhold», som ved skumring, regnvær eller tåke.

Dårlige kontrastsyn jo eldre vi blir

Din evne til å se kontraster svekkes med alderen. I tillegg kan øyesykdommer, som grå stær og diabetes, redusere evnen til å se kontraster godt.

– Alle vil oppleve at kontrastsynet blir dårligere med alderen, men det kan også være et tegn på at man har utviklet en øyesykdom. Drar du til optiker, vil han eller hun undersøke om du ser kontraster normalt for alderen din.

En kvart million bilister forteller at de har opplevd farlige situasjoner som sjåfør på grunn av synet. Det forteller kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

– Likevel mener over 90 prosent av førerne at de ser godt nok. En synstest, for å ta en ekstra sjekk av synet, er en enkel, men viktig forsikring for å unngå farlige situasjoner og ulykker.

Skulle synstesten vise seg at du har problemer med kontrastsynet, finnes det flere løsninger. Optiker Karin forklarer:

– Du kan få brilleglass og solbriller med spesialglass som øker kontrastene. Disse kan være til god hjelp hvis du synes det er vanskelig å se detaljer. Det finnes også spesialglass som er spesielt tilpasset bilkjøring.

Når tok du synstest sist? Synet endrer seg gjennom hele livet, og Karin anbefaler at du tar en tur til optikeren hvert andre år. Finn en ledig time til synstest hos din lokale optiker her: Bestill time til synstest

Fordeler NAF-medlemmer.jpg

Fordeler for NAF-medlemmer

Som NAF-medlem har du medlemsfordeler hos Brilleland som hjelper deg å sikre et optimalt syn i trafikken.

Les mer om dine fordeler som NAF-medlem her

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk:

Tunnelsyn

Hva er tunnelsyn?

Tunnelsyn kan skyldes høy fart, men også sykdom

Les om tunnelsyn her