Å føle seg usikker i trafikken er ingen god følelse

– Jeg følte meg etter hvert mer usikker bak rattet, særlig i mørket. Jeg reagerte langsommere enn tidligere, kunne overse skilt og brukte lengre tid på å venne meg til mørket i en tunell.

Det forteller Ole Petter Hoem (70 år). Helt siden ungdommen har han trivdes bak rattet. Opp gjennom årene er det blitt mange bilturer. Ikke bare rundt på Østlandet, hvor han bor, men også til hytta i Trøndelag og til Vestlandet.

– Til slutt kviet jeg meg nesten for å ta turen over fjellet. På det meste kunne vi kjøre fra Røldal på Vestlandet til Trondheim på vinterstid. Det er ca 100 mil, og kunne innebære strekninger med kolonnekjøring i tett snøvær. Når du da ikke ser godt, kan det smelle så det braker.

Les også: Trygg i trafikken med godt syn

Synet forandrer seg hele livet

Ole-Petter fikk problemer med gradvis økende nærsynthet. Han ble helt avhengig av briller eller linser. 50 år gammel tok han laseroperasjon og kunne se skarpt igjen. Etter hvert ble synet gradvis mørkere, sikkert av naturlige årsaker knyttet til alder. Så merket han at reaksjonsevnen ikke var like god som den burde være.

– Å kjenne seg usikker, samtidig som bilen beveger seg i 80 kilometer i timen, er ikke en god følelse. Skulle det skje et uhell påvirker det jo ikke bare meg selv, men også de som sitter i bilen med meg og de jeg deler veien med.

Det første han gjorde var å tilpasse farten. I dagslys kunne han kjøre som tidligere, men når mørket falt på måtte han sette ned farten for å være trygg.

– Jeg følte meg som en «gammel mann med hatt», ler Ole Petter.

– Trafikkbildet har i tillegg endret seg mye de siste ti årene. Det er blitt flere kjørefelt, piler og skilt å følge med på. Etterhvert som også jeg er blitt eldre, har endringene blitt mer utfordrende.

Les også: Slik påvirker mørkesyn og alder dine evner som sjåfør

Løsningen ble briller til bilkjøring

I stedet for å kutte ut mørkekjøring, bestemte han seg for å finne en annen løsning på problemet. Ole Petter bestilte time hos optiker, og fikk briller tilpasset bilkjøring.

– Å skaffe meg kjørebriller som er godt tilpasset synet mitt, er noe av det klokeste og billigste jeg har investert i, understreker Ole Petter.

Med kjørebrillene godt plassert på nesen, har han igjen funnet tilbake til kjøregleden. Brilleglassene demper gjenskinn fra lav sol, refleksjon fra vann i veibanen og møtende bilister.

– Nå som jeg ser bedre, er det lettere å følge med på det som skjer rundt meg i trafikken. Hver gang jeg setter meg bak rattet, kjenner jeg at jeg har tatt et riktig og klokt valg.

Synet forandrer seg hele livet, og vi anbefaler derfor at du tar en synstest hvert andre år. Les mer om synstesten her, og finn en ledig time hos en optiker nær deg her: Bestill synstest

Førerkortundersøkelse

Kun840,00

Inkluderer attest for godkjent synskrav for oppkjøring

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din