Har du vanskelig for å konsentrere deg? Myser du når du leser avisen? Eller kanskje du må ha mobilen litt på avstand når du leser en melding? Da bør du ta en tur til optiker for en synstest.

Tommelfingerregelen

Holgeir Klausen er optiker i Brilleland. Han forklarer at en god tommelfingerregel er at du bør ta en synstest hvert andre år.

– Endringer i øynene dine skjer gradvis. Det tar en stund før endringene blir så store at du vil oppleve de som et problem, forklarer optikeren.

Et sikkert tegn på et det er på tide med en tur til optiker, er at teksten på tv eller meldinger på telefonen blir vanskeligere å lese. Kanskje har du hodepine eller ubehag, og leter etter årsaken? Mange tror årsaken til hodepinen er sykdom eller vitaminmangel, men ofte viser det seg at en brille løser problemet.

Også WHO anbefaler en øyesjekk hvert andre år.

Når godt syn blir ekstra viktig

– Mange yngre mennesker har skjeve hornhinner som gir større eller mindre synsvansker. Noen kan leve lenge med skjeve hornhinner uten at de opplever stort ubehag, mens andre er mye mer sensitive. Folk er forskjellige, og nettopp derfor vil noen ønske å ta synstest årlig, forklarer Holgeir.

Mange legger først merke til at synet har endret seg etter en pause fra jobb. For eksempel en lang ferie eller permisjon fra jobben. Når de kommer tilbake og setter seg ned foran dataskjermen, merker de at øynene og konsentrasjonen ikke er som den en gang var.

– Kanskje opplever du at du må anstrenge deg mer for å utføre jobben. Noen får hodepine. Det er også vanlig at endringer i synet oppdages i overgangen mellom studier og jobb.

Årsaken kan være at små synsfeil blir mer fremtredende når man bruker mye tid foran dataskjermen.

Les også: Derfor kan du ha behov for briller når du jobber på PC 

Har du en øyesykdom i familien?

Har du snakket med foreldre og besteforeldre om dere har en arvelig øyesykdom i familien? Det påvirker hvor ofte du bør ta en synstest.

– Hvis moren din har en kronisk øyesykdom, bør du sjekke synet ditt oftere. Da setter du opp en plan sammen med optikeren din, slik at du hele tiden er trygg på synet ditt, forklarer han.

Holgeir har vært optiker i over 10 år. Han er overrasket over at nordmenn fortsatt er blant Europas dårligste på å sjekke øynene. Ser vi over til England og Skottland, drar de mye jevnligere til optiker.

Så hva kan vi lære av våre naboer i vest?

– Tenk på øynene på samme måte som du tenker på tennene dine. Ingenting er bedre enn null hull. Det er også godt å komme til kontroll hos optiker og få høre at alt er i orden. Da kan du dra hjem etter synstesten og føle deg trygg på at alt er som det skal være, sier Holgeir smilende og oppsummerer kort:

– Opplever du synsforstyrrelser, smerter eller ubehag med øynene dine, bør du kontakte optiker for å få undersøkt øynene dine gjennom en synstest. Dersom optiker oppdager noe som er unormalt vil du bli henvist til lege eller øyelege.

synstest

Hva koster en synstest?

Til prislisten

Finn din nærmeste Brilleland-butikk