Det avanserte øyet

Øyet vårt består av flere lag. I løpet av reisen fra lyset treffer hornhinnen til synsnerven sender signaler til hjernen, pågår det en komplisert prosess. Men denne prosessen kan møte på utfordringer. Det er ikke alltid at lyset brytes på rett sted, eller at øyene jobber sammen helt optimalt. Dette kan føre til dårligere syn. Hos Brilleland Grønland i Oslo sitter optiker Hedy inne på et synstestrom.

– Lyset som treffer øyet brytes, og skal samles i et punkt på netthinnen slik at vi får et klart bilde, sier han.

Han forklarer at det er tre forskjellige hovedbrytningsfeil som kan oppstå. Skjeve hornhinner er en av dem der lyset brytes på to ulike steder slik at lyset ikke samles i et punkt på netthinnen. De to andre brytningsfeilene er langsynthet og nærsynthet.

– Langsynthet, der synet er uskarpt på nært, kan være vanskelig å oppdage, særlig hos barn. Grunnen til dette er at øynene kompenserer for å gi hjernen et skarpt bilde, forteller Hedy.

Når dette skjer overanstrenger øyet autofokuseringen, og da kan det oppstå symptomer som hodepine og dårlig utholdenhet. Den tredje vanlige brytningsfeilen skjer ved nærsynthet.

– En av årsakene til nærsynthet kan være at man jobber overdrevent mye på veldig kort avstand. Da får øyet aldri slappet av eller brukt avstandssynet, og man kan begynne å myse. Synet trenger også variasjon og hvile, sier Hedy.

Den største årsaken til nærsynthet er genetisk. Spesielt hvis begge foreldre er nærsynte øker risikoen betraktelig. Andre årsaker kan være for lite tid utendørs i naturlig dagslys.

Synstesten kan avdekke mer enn dårlig syn

På en synstest sjekker man både brillestyrke, samsyn og øyehelse. Hos barn sjekker man i tillegg hvordan øyet ser dybde, farger og kontraster, og hvordan øynene jobber sammen.

– Det viktigste hos barn er at synet utvikler seg normalt, og at de ved behov får riktige briller, forklarer Hedy.

Samsynet handler om hvordan øynene jobber sammen. Vi har i utgangspunktet to bilder, et fra hvert øye, som blir satt sammen og dermed gir oss dybdesyn.

– Hos de eldre fokuserer vi mer på netthinnen og på baksiden av øyet. Det er der endringer ofte skjer med alderen, forteller Hedy.

Både vipper, tårefilm og ytre delen av øyet blir også kontrollert. Og det blir alltid tatt en grundig sjekk av hornhinnen og linsen.

– Hornhinnen består av ulike lag, der hvert lag har forskjellige oppgaver. Det ytterste laget fornyer seg en gang i uken så her kan det skje endringer, spesielt hos kontaktlinsebrukere sier Hedy.

Det er mulig å hente ut ytterligere informasjon fra en synstest. Man kan nemlig avdekke høyt blodtrykk, diabetes og underliggende sykdommer man kanskje ikke vet at er der. Ofte er dette første tegn på disse sykdommene i øyet.

– Øyet kan påvirkes av autoimmune sykdommer. For eksempel kan A-vitamin mangel og MS gi uttrykk i øyet, sier Hedy.

Livstil og kosthold påvirker øyet

Kosthold og livsstil kan også påvirke synet. Et sunt og variert kosthold er med på å holde øynene friske, og det anbefales å kutte røyken. I tillegg er det viktig å bruke solbriller når det er lyst og vernebriller når det er behov for det.

–Jobber du i et miljø med mye støv eller gjenstander flyr rundt er det viktig å beskytte øynene, forteller Hedy før han fortsetter:

– Og vær bevisst over din skjermbruk. Ha riktig avstand til skjermen, og tenk over hvordan du sitter ergonomisk i forhold til høyde.

Ved hyppig skjermbruk er det viktig å ta pauser og bli bevisst på hvordan man bruker synet i løpet av en arbeidsdag.

– Mange opplever å få tørre øyne som svir når man jobber lenge foran en PC. Dette kommer av at man ikke blunker så ofte, og årsaken til nedsatt blunkefrekvens er at man blir ekstra konsentrert. sier Hedy før han avslutter:

– Alle som oppsøker en optiker har individuelle behov. Det er viktig for meg at de som kommer inn forstår hvorfor de trenger briller, og hvorfor øyet er som det er.

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk