Briller og bilkjøring

Er du brillebruker og lar brillene ligge igjen hjemme når du kjører bil, har du fire ganger så stor risiko for å krasje, viser en undersøkelse som er utført av Opinion for det britiske forsikringsselskapet Direct Line. 2000 briter ble spurt i undersøkelsen og hele 21 prosent av brillebrukerne svarte at de aldri kjører med briller. 

– Meg bekjent er ikke lignende undersøkelser gjort i Norge, men vi har ikke grunn til å tro at nordmenns brillevaner er så mye annerledes enn britenes, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Skarpt syn er viktig i trafikken

Ifølge Norges Optikerforbund vil en person med normalt skarpsyn lese skilt og se detaljer på dobbelt så lang avstand som en som akkurat tilfredsstiller synskravet til førerkort.

– Nesten all informasjon du innhenter i trafikken får du fra synssansen. Skarpt syn er spesielt viktig for riktig avstandsbedømmelse, noe særlig nærsynte bør merke seg. Situasjoner kommer plutselig, som fører til brå reaksjoner, som igjen kommer brått på for andre i trafikken, sier trafikkforsker Rolf Robertsen ved Nord Universitet.

Tre av fire nordmenn bruker synshjelpemidler. 64 prosent av dem bruker briller når de kjører bil, viser en undersøkelse som TNS Gallup har laget for Optikerforbundet.

Førerkortundersøkelse

Kun840,00

Inkluderer attest for godkjent synskrav for oppkjøring

Bestill time

Finn den nærmeste Brilleland-butikken din

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time