- Synet forandrer seg hele livet. For voksne mennesker kan det lønne seg å sjekke synet hvert annet år, forteller Karin Lund, fagsjef i Brilleland.
Her har vi samlet de vanligste symptomene på nærsynthet, langsynthet, skjeve hornhinner og aldersrelatert langsynthet.

Du ser godt på nært hold, men har problemer med å se klart på lang avstand

Nærsynte ser vanligvis godt på nært hold, men har problemer med å se klart på lang avstand. Mange nærsynte har tendens til å myse for å kompensere for synsfeilen. Det uklare synet på avstand kan påvirke for eksempel bilkjøring, tavlelesing, kino eller TV-titting. Både genetiske betingelser og miljøfaktorer, som for eksempel hvor mye barnet oppholder seg utendørs, kan påvirke utvikling av nærsynthet hos barn.

Du har problemer med å fokusere på ting som er nært deg og får ofte hodepine ved lesing

Mange langsynte vet faktisk ikke at de har en synsfeil. Øyet har en stor evne til å tilpasse seg og kompensere for synsfeilen, og lav til moderat langsynte kan derfor ofte se godt både på nært hold og på avstand. For å se klart må langsynte konstant anstrenge seg for å se bra, og øyet får kun hvile når en sover. Symptomer som hodepine, tretthet og nedsatt konsentrasjon ved langvarig nærarbeid er derfor vanlig.

Du opplever at objekter får uklare former og at ting blir ”skjeve”

Skjeve hornhinner (astigmatisme) er veldig vanlig og helt ufarlig. Det betyr bare at øynene ikke har helt rund fasong som en ball, men mer som ett egg der det er forskjellig krumning på overflaten. Dette fører til uklart syn. Typiske symptomer er hodepine og tretthet.

Du har bikket 40, og merker at øyets «autofokus» har blitt dårligere

Rundt 40-års alderen begynner man å merke at øyets «autofokus» har blitt dårligere, og man må gjerne kompensere med en lesebrille ved nærarbeid, spesielt ved lesing og arbeid foran PC-skjerm. Nærsynte med aldersrelatert langsyn vil oppleve at de blir nødt til å ta av seg brillene for å lese på nært. Første tegn til aldersrelatert langsynthet er at omstillingen mellom avstand- og nærsyn går tregere, og at man blir mer sliten av nærarbeid og lesing.

Aldersrelatert langsynthet er en naturlig prosess, og man må vanligvis jevnlig justere brillestyrken frem til synet stabiliserer seg igjen rundt 65-års alderen.

synstest

Når tok du en synstest sist?

Her kan du bestille time hos en av våre dyktige optikere

Bestill time

Finn din nærmeste Brilleland-butikk

par med briller

Nye briller?

Så ofte bør du bytte briller

Les mer
Bilde av ung dame som prøver briller i optikerbutikk

Se våre briller!

Se et utvalg av våre briller her, og prøv dine favoritter i din nærmeste Brilleland-butikk

Briller