Slik plasserer du leselyset

Uavhengig av om du trenger briller eller ikke påvirker lysforholdene hvor godt øyet ser. Leser du i dårlig lys, må øyet anstrenge seg mer. Jo mindre lys, desto raskere vil du oppleve at øyet blir slitent.

- Dette kan føre til øyetilstanden astenopi, som betyr synstretthet. Den kjennetegnes av tretthet, smerter i og rundt øynene, uklart syn, hodepine og dobbeltsyn, forteller Karin Lund, Optometrist M.Sc og fagsjef i Brilleland.

En feil mange gjør når de skal montere leselys, enten ved sofaen eller over sengen, er å plassere leselampen rett over hodet.

- Har du leselyset plassert rett over deg vil du få en skygge fra hodet, og du vil oppleve tre ganger så mye gjenskinn fra boken eller magasinet ditt. Gjenskinn gjør at øynene må jobbe mye mer for å se sammenhengen i teksten, og dette kan i lengden føre til synstretthet. Ved å plassere lyset på skrå vil du redusere gjenskinnet vesentlig. 

Glass med antirefleksbehandling

Med godt lys plassert riktig i rommet kan du minske synsplagene, men det kan også være at du har behov for en lesebrille.

- Viser det seg at du har en synsfeil vil en brille bidra til at du både ser bedre og at øyet vil slappe mer av. I slike tilfeller anbefaler jeg deg et brilleglass med antirefleksbehandling, forteller Karin.

Brilleglass med en slik behandling reduserer refleksene i brilleglassene. Dermed slipper mest mulig lys  gjennom brillene og inn til øyet, og du kjenne deg mindre sliten i øynene.

- Brilleglass med antirefleksbehandling tar bare bort to-tre prosent av lyset. Til sammenligning tar en brille uten denne behandlingen bort syv prosent. Det høres ikke så mye ut, men det er stor forskjell.

Større behov for lys jo eldre du blir

Det er også slik at jo eldre du blir, desto mer lys trenger du for å se og lese optimalt. Med alderen minsker pupillen din, og mindre lys kommer inn på øyet.

- Øyet lager en mindre pupille for bedre dybdesyn, men ulempen er at du blir mer avhengig av lys. Er du for eksempel 60 år gammel, trenger du 5-6 ganger mer lys enn en person som er 20 år gammel. Dette tilsvarer lysstyrke på mellom 60-80 watt, eller 700-1100 lumen, avslutter Karin.

Ta en synstest

Kun740,00

Ta vare på synet ditt

Inkluderer øyehelsekontroll med trykkmåling og digitalt netthinnebilde

Bestill time